Κέρδη αλλά και εντάσεις στην Goldman Sachs

Κέρδη αλλά και εντάσεις στην Goldman Sachs

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντέιβιντ Σάλομον, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, επισκέπτεται συχνά – πυκνά τις Μπαχάμες για τα Σαββατοκύριακα, χρησιμοποιώντας το εταιρικό τζετ της τράπεζας, ενώ, παράλληλα, είχε προσφάτως δηλώσει τη δυσαρέσκειά του για το καθεστώς τηλεργασίας του προσωπικού του – κι αυτό ορισμένοι το ερμήνευσαν ως μία δική του αδυναμία να αντιληφθεί ποια είναι η πραγματικότητα. Κατά τον Ντέιβιντ Σάλομον, πρόκειται για μία «παρέκκλιση» και χρήζει διόρθωσης. Τους προηγούμενους μήνες διαμαρτυρόταν στους υφισταμένους ότι δεν είναι σωστός τρόπος εργασίας οι υπάλληλοι να βρίσκονται στο σπίτι τους – διότι το πλαίσιο αυτό προσομοιάζει πιο πολύ σε σπίτι παρά σε χώρο εργασίας. Ωστόσο, ο κ. Σάλομον δεν έχει λόγο να δυσαρεστείται. Οι δραστηριότητες της Goldman ακμάζουν, τα έσοδα αυξάνονται και η διοίκησή της κατόρθωσε να διαχειριστεί επιτυχώς το σκάνδαλο με το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1ΜDB της Μαλαισίας. 

Τον τόνο σε όλα αυτά δίνει ο ίδιος ο Ντέιβιντ Σάλομον, ο οποίος ανέλαβε το πηδάλιο πριν από δύο χρόνια αφού διαδέχθηκε τον Λόνιτ Μπλανκφάιν. Επέτρεψε να υπάρχει πιο χαλαρός ενδματολογικός κώδικας για το προσωπικό. Κι εκείνος δεν έπαψε να ασχολείται με τα χόμπι του, όπως η κυματοδρομία με αετό, αλλά και το να κάνει τον ντι-τζέι, δίνοντας την εικόνα ενός πιο σύγχρονου επικεφαλής τραπέζης. Ωστόσο, μεταφέρει και την εμπειρία ενός στελέχους, που εργάζεται επί δεκαετίες σε ένα αδυσώπητο εργασιακό περιβάλλον αρχικά το 1980 στην επενδυτική τράπεζα Drexel Burnham Lambert και μετά στον χρηματοπιστωτικό όμιλο της Bear Stearns. Ο Ντέιβιντ Σάλομον έχει τη φήμη του εργασιομανούς ανθρώπου με τραχείς τρόπους. Εξ ου και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το διάσπαρτο προσωπικό της Goldman. «Ο Ντέιβιντ διευθύνει αδιαλείπτως την εταιρεία από τα κεντρικά μας γραφεία στην οδό Γουέστ Στριτ 200 από πέρυσι τον Μάρτιο και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Goldman, Τζέικ Στιούαρτ. 

Η συγκεκριμένη επενδυτική τράπεζα, όπως και οι άλλες της Γουόλ Στριτ, εμφάνισαν υψηλές επιδόσεις κατά την πανδημία και ο λόγος είναι ότι οι πελάτες έσπευσαν να στοιχηματίσουν ή να συγκεντρώσουν κεφάλαια για να θωρακιστούν έναντι της κρίσης. Το 2020 τα έσοδα της Goldman αυξήθηκαν κατά 22% στα 44,6 δισ. δολάρια, τα οποία είναι και τα υψηλότερα δεκαετίας, ενώ η τιμή της μετοχής της διπλασιάστηκε το τελευταίο δωδεκάμηνο. Οπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Τζον Θόρτον, «αυτή είναι η πρώτη διοικητική ομάδα που μετά πολύ καιρό δίνει ιδιαίτερη προσοχή στους μετόχους». Παρά ταύτα, τους τελευταίους μήνες εντείνονται και οι εσωτερικές πιέσεις στους κόλπους της Goldman Sachs και τρία στελέχη αποχώρησαν, ήτοι, ο προϊστάμενος της τράπεζας επενδύσεων Γκρεγκ Λίμκοου, ο προϊστάμενος της καταναλωτικής τραπεζικής Ομέρ Ισμαήλ και ο προϊστάμενος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Ερικ Λέιν. 

Νυν και πρώην στελέχη μιλώντας στο Bloomberg δείχνουν απογοητευμένα. Οι υφιστάμενοι αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής στην πανδημία, αλλά ο επικεφαλής της Goldman δείχνει ξεκομμένος από αυτό, προσκαλώντας βουλευτές να τον συναντήσουν στο γραφείο ή να μεταβούν με το εταιρικό τζετ στο Χάμπτονς, το ακριβό παραθαλάσσιο θέρετρο της Νέας Υόρκης. «Υπάρχει σε αυτόν μια έκφανση, που παραπέμπει σε συμπεριφορές Μαρίας Αντουανέτας», δήλωσε τέλος ο Νέλ Μίνοου, σύμβουλος επενδυτών σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης στη ValueEdge Advisors – αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι είτε στο γραφείο είτε στο Χάμπτονς και τις Μπαχάμες ο Ντέιβιντ Σάλομον εργάζεται συνεχώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή