Άνοδος στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τις τράπεζες

Άνοδος στο Χρηματιστήριο με στήριξη από τις τράπεζες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο σήμα στο ανοδικό μομέντουμ του χρηματιστηρίου δόθηκε χθες από το ράλι στον τραπεζικό δείκτη –με επίκεντρο το άλμα στη μετοχή της Πειραιώς– και τις αυξημένες τοποθετήσεις σε επιλεγμένα blue chips, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 860 μονάδες και πιο κοντά στην ολοκλήρωση της έβδομης συνεχόμενης εβδομάδας θετικών αποδόσεων. Ηδη το Χ.Α. σημειώνει το ισχυρότερο ριμπάουντ διεθνώς το τελευταίο 12μηνο, έχοντας καταγράψει άνοδο της τάξης του 78% από τις 16 Μαρτίου του 2020 και τα χαμηλά των 484 μονάδων, ενώ η αύξηση της κινητικότητας στο επιχειρηματικό μέτωπο δείχνει ότι οι προοπτικές του επόμενου διαστήματος είναι θετικές, αρκεί η συναλλακτική δραστηριότητα να κινηθεί σε υψηλούς ρυθμούς, αλλά και το διεθνές κλίμα να παραμείνει ευνοϊκό.

Αξιόλογη στήριξη σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον λαμβάνει το Χ.Α. και από την αγορά ομολόγων, με την Ελλάδα να δοκιμάζει μία έκδοση-ορόσημο 30ετούς διάρκειας, στέλνοντας ένα σημαντικό σήμα στα μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Ο Μάρτιος καταγράφεται ήδη ως ο μήνας που άλλαξε την εικόνα στο Χ.Α. βάζοντας αρκετές ελληνικές μετοχές στο ραντάρ των επενδυτών με πλήθος επιχειρηματικών εξελίξεων. Αν και βασικός καταλύτης τόσο για το Χ.Α. όσο και για την οικονομία είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, το έδαφος έχει ήδη στρωθεί για τη συνέχιση των καλών επιδόσεων στο ταμπλό της λεωφόρου Αθηνών.

Πιο αναλυτικά, στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,23% στις 860,26 μονάδες, και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 121,47 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 1,34%, στις 2.072,52 μονάδες, ενώ με κέρδη 1,10% στις 1.183,68 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 5,57% στις 572,62 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +4,26%, την Eurobank στο +3,37%, την Εθνική στο 5,94% και την Πειραιώς στο εντυπωσιακό +26,17%. Στα υπόλοιπα blue chips, άνοδο άνω του 2% σημείωσαν οι Jumbo, Fourlis, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Το σκηνικό παρατεταμένης ανυδρίας σε σχέση με την αναγγελία ειδήσεων με ελπιδοφόρα χαρακτηριστικά μοιάζει να ολοκληρώνεται και στη θέση του έρχεται το σκηνικό με μεγάλο αριθμό εξελίξεων, επιχειρηματικών και άλλων, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων της «Κύκλος Χρηματιστηριακή».

Η ολλανδική Reggeborgh αποεπενδύει από τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και δρομολογεί την αποφασιστική παρουσία της στην «Ελλάκτωρ», με την αναγγελθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να είναι προπομπός σημαντικών μετοχικών ανακατατάξεων.

Η βελτίωση των συνθηκών στην αγορά ομολόγων επέτρεψε έξοδο των Alpha Bank και ΔΕΗ στις αγορές, ενώ ανάλογη ανταπόκριση προσδοκάται να έχει και η έξοδος της Motor Oil.

Την ίδια ώρα, ο ΟΔΔΗΧ επισπεύδει έκδοση ελληνικού ομολόγου 30ετούς διάρκειας και η Τράπεζα Πειραιώς τον δικό της σχεδιασμό για άντληση κεφαλαίων, ενώ παράλληλα θεσμοθετείται ο «Ηρακλής».

Ταυτόχρονα, το Eurogroup απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική οικονομία για την επιτυχή ολοκλήρωση της 9ης αξιολόγησης, μεταφέροντας και το μήνυμα συνέχισής της.

Με τα δεδομένα αυτά, το θετικό μομέντουμ του ελληνικού χρηματιστηρίου συνεχίζεται ενώ στο τέλος της εβδομάδος αναμένεται να υπάρξει ένα ευνοϊκό για νέες εισροές rebalancing, καθώς αναβαθμίζεται η συμμετοχή του ελληνικού χρηματιστηρίου σε δύο αξιοσημείωτους δείκτες που ακολουθούν οι διαχειριστές των αναδυόμενων αγορών (Eurostoxx και FTSE Russel).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή