Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. δρομολογεί η Πειραιώς τον Απρίλιο

Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. δρομολογεί η Πειραιώς τον Απρίλιο

αύξηση-μετοχικού-κεφαλαίου-1-δισ-δρομο-561297256

Κεφαλαιακή ενίσχυση μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ και έκδοσης κεφαλαίων της κατηγορίας Tier I 600 εκατ. ευρώ δρομολογεί η Τράπεζα Πειραιώς, για να υποστηρίξει την εξυγίανση του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων –project Sunrise– συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ. 

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δρομολογείται για τα μέσα Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Οπως δήλωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στη διάρκεια ενημέρωσης επενδυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του 2020, η αύξηση αναμένεται να έχει την υποστήριξη των μετόχων της τράπεζας, μεταξύ των οποίων και του ΤΧΣ, το ποσοστό του οποίου στόχος είναι να υποχωρήσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία του 33,3% από 61,3% που διαθέτει σήμερα. Η γενική συνέλευση για την έγκριση της αύξησης, η οποία θα γίνει με δημόσια προσφορά και κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, έχει συγκληθεί για τις 7 Απριλίου. 

Η κεφαλαιακή ενίσχυση της Πειραιώς μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, της έκδοσης Tier I και των ενεργειών για τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα προσθέσει στα κεφάλαια της τράπεζας 6,7 μονάδες βάσης και θα αντισταθμίσει την ισόποση μείωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (6,6 bp) από τις διαδοχικές τιτλοποιήσεις που υλοποιεί η τράπεζα. Μεταξύ άλλων, θα στηρίξει τη ζημία των 2,3 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει η τιτλοποίηση των 11 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Sunrise. Η τιτλοποίηση χωρίζεται σε δύο τμήματα, το πρώτο 7,2 δισ. ευρώ, για το οποίο η τράπεζα υπέβαλε χθες αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» για την εξασφάλιση εγγύησης 2,3 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αξία των ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes). Στόχος, η αποκατάσταση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 16% και επίσης η επίτευξη απόδοσης ενσώματων κεφαλαίων (RoaTE) 5% στο τέλος του 2021 και άνω του 10% το 2024.

Μέσω της τιτλοποίησης θα επιτευχθεί η μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω από το 10% έως τα τέλη του 2021, ενώ στόχος της διοίκησης είναι το 2024 το ποσοστό των NPEs να υποχωρήσει στο 3%. Συγκεκριμένα, ο δείκτης NPE θα μειωθεί από το 35% που είναι μετά την ολοκλήρωση των δύο τιτλοπoιήσεων Phoenix και Vega,  συνολικής αξίας 6,9 δισ. ευρώ (45% στα τέλη του 2020 πριν από την ολοκλήρωση των δύο συναλλαγών), στο 22% μέσω της ολοκλήρωσης της πρώτης τιτλοποίησης των 7,2 δισ. ευρώ (Sunrise 1) και στο 10% μέσω της δεύτερης τιτλοποίησης (Sunrise 2). Η περαιτέρω μείωση στο 3% θα επιτευχθεί μέσω πωλήσεων τριών ακόμη χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.
Εκτός από την πώληση κόκκινων δανείων, το πρόγραμμα κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει επίσης την τιτλοποίηση μιας συνθετικής τιτλοποίησης στεγαστικών δανείων, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε χθες την υπογραφή της συμφωνίας με την Christofferson Robb & Company για το πρώτο τμήμα της τιτλοποίησης, αξίας 800 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας μειώνει ισόποσα τον πιστωτικό κίνδυνο στον ισολογισμό της. Θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση της δεύτερης συναλλαγής έως τα τέλη του 2021. Η προσδοκώμενη επίπτωση από την όλη συναλλαγή εκτιμάται στα 300 εκατ. ευρώ. Επίσης η τράπεζα προχώρησε στην πώληση του 100% των υπηρεσιών αποδοχής καρτών στην Euronet Worldwide έναντι τιμήματος 300 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Euronet Worldwide θα λειτουργεί ως αποκλειστικός μακροπρόθεσμος στρατηγικός εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς για την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών σε πελάτες της τράπεζας. Επιπλέον κέρδη 400 εκατ. ευρώ αποκομίζει από την ανταλλαγή κρατικών ομολόγων μέσω συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν το α΄ τρίμηνο του 2021. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή