Ανώνυμες πληροφορίες στην Επ. Ανταγωνισμού μέσω πλατφόρμας

Ανώνυμες πληροφορίες στην Επ. Ανταγωνισμού μέσω πλατφόρμας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λειτουργία έθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή ανώνυμων πληροφοριών (whistleblowing), μέσω της οποίας φιλοδοξεί να εντοπίσει πιο εύκολα αντιανταγωνιστικές πρακτικές. Το σύστημα παροχής ανώνυμων πληροφοριών φιλοξενείται από τη βρετανική Got Ethics A/S, έναν ανεξάρτητο εταίρο που εγγυάται την ασφάλεια και την ανωνυμία του συστήματος και δραστηριοποιείται σε αυτό ακριβώς το αντικείμενο από το 2010.

Οι πληροφορίες που μπορούν να δώσουν διατηρώντας την ανωνυμία τους οι πληροφοριοδότες αφορούν ενδεικτικά τις ακόλουθες αντιανταγωνιστικές πρακτικές: νόθευση διαγωνισμών και προσφορών, καθορισμό τιμών των προϊόντων/υπηρεσιών, κατανομή αγοράς/κατανομή πελατών, περιορισμό ή έλεγχο της παραγωγής, των αγορών ή της τεχνικής ανάπτυξης, αποκλεισμό ανταγωνιστών και προϊόντων από την αγορά κ.λπ., αντιανταγωνιστική συμπεριφορά από δεσπόζουσες εταιρείες που επιβάλλουν αθέμιτες τιμές ή αθέμιτους όρους συναλλαγών κ.λπ., παραβάσεις που σχετίζονται με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές από επιχειρήσεις με σημαντική διαπραγματευτική ισχύ στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Η πλατφόρμα λειτουργεί ως εξής: Ο πληροφοριοδότης επισκέπτεται την ηλεκτρονική διεύθυνση www.epant.gr/digital/whistleblowing. Στη συνέχεια πατάει ένα εικονίδιο (μοιάζει με κομμάτι παζλ) για την είσοδό του στη σχετική πλατφόρμα. Εκεί, επιλέγοντας «Αποστολή ανώνυμων πληροφοριών» μπορεί να γράψει μήνυμα, να στείλει φωτογραφίες, κείμενο, ακόμη και να ηχογραφήσει μήνυμα. Επιλέγει δε ο ίδιος εάν θα δώσει κάποια στοιχεία επικοινωνίας. Ο πληροφοριοδότης έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξει τη θυρίδα ασφαλούς επικοινωνίας, μέσω της οποίας μπορεί να δίνει πληροφορίες αλλά και να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσης χρησιμοποιώντας κωδικό πρόσβασης (PIN). Το σύστημα δεν καταγράφει διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά μηχανών και δεν χρησιμοποιεί cookies.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο θεσμός του ανώνυμου πληροφοριοδότη εισήχθη το 2017, ενώ λειτουργεί επίσης στη Γερμανία, στη Δανία, στη Σουηδία –το παράδειγμα των οποίων θα ακολουθήσει η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού–, ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόζουν και σύστημα χρηματικής ανταμοιβής. Ειδικότερα, η Σλοβακία ανταμείβει τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος με ποσό ίσο με το 1% και έως 100.000 ευρώ των προστίμων που επιβάλλει σε καρτέλ, στην αποκάλυψη των οποίων συνέβαλε ο πληροφοριοδότης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή