Στο κενό οι αγωγές της ΒΑΤ κατά Philip Morris International

Στο κενό οι αγωγές της ΒΑΤ κατά Philip Morris International

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «πόλεμος» μεταξύ δύο μεγάλων καπνοβιομηχανιών, της British American Tobacco (BAT) και της Philip Morris International (PMI). Η μεταξύ τους διαμάχη ξεκίνησε από πέρυσι, όταν η ΒΑΤ έλαβε την απόφαση να κινηθεί δικαστικά εναντίον της δεύτερης, κατηγορώντας την ότι αντέγραψε δικές της πατέντες, οι οποίες αφορούσαν προϊόντα θέρμανσης καπνού. Ολα βρίσκονται εν εξελίξει, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής συνολικά τα ασφαλιστικά μέτρα και οι αγωγές, που έχουν κατατεθεί, απορρίφθηκαν.

Νέα προϊόντα

Τόσο η PMI όσο και η BAT έχουν προωθήσει τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν τη διαδικασία της καύσης και, ως εκ τούτου, φέρεται να δίνουν την εικόνα πως ο κίνδυνος για όσους τα χρησιμοποιούν είναι περιορισμένος εν συγκρίσει με τα συμβατικά καπνικά προϊόντα. Οσο μεγαλύτερη απήχηση κερδίζουν δε μεταξύ των καπνιστών τόσο οξύνεται και ο ανταγωνισμός. Σημειωτέον πως η ΒΑΤ έχει καταθέσει ταυτόχρονα αγωγές για ασφαλιστικά μέτρα σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Βρετανία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Εντούτοις, σε καμία από αυτές τα δικαστήρια δεν την έχουν δικαιώσει. 

Ειδικότερα, στη Βρετανία το Ανώτατο Δικαστήριο στις 9 Μαρτίου απέρριψε την αγωγή της για τα πνευματικά δικαιώματα και έλαβε απόφαση υπέρ της Philip Morris International, ανακαλώντας τα σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της British American Tobacco. Παράγοντες της αγοράς των ειδών καπνού εκτιμούν πως η εν λόγω εξέλιξη θα έχει θετικό αντίκτυπο για την ΡΜΙ και στις άλλες χώρες, όπου θα εκδικαστεί η αγωγή της ΒΑΤ. Το ίδιο συνέβη και στη Ρουμανία, όπου οι αρμόδιες δικαστικές αρχές απέρριψαν το αίτημα των ασφαλιστικών μέτρων για να διακοπεί η πώληση του IQOS και των θερμαινόμενων ράβδων καπνού. Ο λόγος είναι πως οι καταγγελίες της εταιρείας για παραβίαση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από την PMI θεωρήθηκαν ανυπόστατες. Αντίστοιχα απορρίφθηκαν τα αιτήματα της BAT για την έκδοση προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων και σε Τσεχία, Βουλγαρία και Πολωνία. Αξίζει να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ το μοναδικό προϊόν θέρμανσης καπνού, το οποίο έχει λάβει αδειοδότηση είναι το IQOS της PMI. Αναφερθείσα στη διαμάχη με ΒΑΤ, η ΡΜΙ τόνισε τα εξής: «Η κίνηση της ΒΑΤ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας στρατηγικής της, η οποία στόχο έχει να υπονομευθεί η προϊοντική κατηγορία των θερμαινόμενων ειδών καπνού, στην οποία υπολείπεται σημαντικά, ενώ, παράλληλα επιδιώκει να ενδυναμώσει τις βασικές της δραστηριότητες στα τσιγάρα».

Ο κλάδος της καπνοβιομηχανίας διέρχεται ριζικό ανασχηματισμό τα τελευταία δέκα χρόνια, επενδύοντας ακόμα περισσότερα κεφάλαια σε έρευνα και ανάπτυξη, ώστε να μπορεί να προσφέρει καλύτερες εναλλακτικές στους καπνιστές και να τους απομακρύνει από τη βλαβερή συνήθεια του τσιγάρου – κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί άλλωστε. Και η όλη μεταστροφή αυτή επηρεάζει και την κατάταξη των ομίλων του κλάδου διεθνώς, όπως φαίνεται, λόγου χάριν, στο ότι η Ρhilip Morris International (ΡΜΙ) συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 κορυφαίων εταιρειών, που κατέθεσαν διπλώματα ευρεσιτεχνίας στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Πατεντών. 

Τέλος, αναφέρεται ότι τα προϊόντα θέρμανσης καπνού των δύο εταιρειών κυκλοφορούν και στην Ελλάδα με πρώτο το IQOS από την «Παπαστράτος» το 2016 και δύο χρόνια αργότερα το GLO της British American Tobacco. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, το τέταρτο τρίμηνο του 2020, το μερίδιο των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS στην Αττική φθάνει το 17,7%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μερίδιο των καπνικών ειδών Marlboro, εμπορικό σήμα, που επίσης εμπορεύεται η PMI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή