Οι αγοραστές επαύλεων επιστρέφουν στο Ντουμπάι

Οι αγοραστές επαύλεων επιστρέφουν στο Ντουμπάι

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαντάζεστε να εργάζεστε από το σπίτι, όπου το σπίτι είναι μια βίλα με πισίνα, λουσμένη στον ήλιο όλο τον χρόνο; Ακίνητα στο εμιράτο του Ντουμπάι σπεύδουν να αποκτήσουν ντόπιοι και ξένοι, προσπαθώντας να επωφεληθούν από τις χαμηλές τιμές δεκαετίας, την εύκολη και φθηνή χρηματοδότηση, αλλά και το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει ανοιχτή για συναλλαγές και είναι φιλική προς τις επιχειρήσεις παρά την πανδημία. Οι πωλήσεις πολυτελών επαύλεων, διαμερισμάτων με θέα στη θάλασσα και παλαιών οικογενειακών κατοικιών αυξήθηκαν, αναζωογονώντας μια αγορά ακινήτων που σημείωσε απότομη πτώση όταν ξέσπασε η πανδημία, ενώ και προηγουμένως είχε εμφανίσει τη δραστικότερη κάμψη πενταετίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ενοίκια υποχωρούν και υπερβαίνουν την υπερπροσφορά, ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι μακρύς για μία από τις βασικές ατμομηχανές οικονομικής ανάπτυξης του Ντουμπάι.

Η οικονομία του συγκεκριμένου εμιράτου, το οποίο εξαρτάται από το εμπόριο, τον τουρισμό και τη διεθνή φήμη του ως περιφερειακού κόμβου για παροχή υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους, επλήγη σοβαρά από την πανδημία πέρυσι. Επιπλέον, οι εταιρείες έκαναν περικοπή θέσεων εργασίας. Πολλοί ξένοι εργαζόμενοι στο Ντουμπάι στήριξαν τη ζήτηση για οικιστικά ακίνητα, συνεισφέροντας το 2019 στο 7,2% του ΑΕΠ, αλλά πέρυσι λόγω περικοπών αποχώρησαν. Οπως επισημαίνουν πάντως κτηματομεσίτες, η δραστηριότητα της αγοράς αναζωπυρώθηκε τους τελευταίους έξι μήνες, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Και αυτό συνεισφέρει στη σταθεροποίηση των τιμών για τις οικογενειακές επαύλεις με τις ιδιωτικές παραλίες και τα γήπεδα γκολφ.

Ο Μάθιου Μπέιτ, ιδιοκτήτης κτηματομεσιτικής εταιρείας με την επωνυμία Nest, η οποία ασχολείται κυρίως με βίλες υψηλών προδιαγραφών, υπογραμμίζει ότι «οι δραστηριότητές μας είναι εντονότερες τους τελευταίους μήνες, διότι βρήκαν την ευκαιρία να αγοράσουν ακίνητα οι ντόπιοι, αλλά και οι ξένοι». Κι ενώ μεγάλο τμήμα του πλανήτη επέβαλε εκ νέου περιορισμούς λόγω κορωνοϊού αυτό το πρώτο τρίμηνο του έτους, το Ντουμπάι καλωσόρισε τους επισκέπτες του, ενώ συνολικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν μία από τις ταχύτερες εκστρατείες εμβολιασμού στον κόσμο. «Είχαμε τεράστια εισροή τουριστών. Χαρακτηριστικά, οι τελευταίοι 2-3 πελάτες μας, που ασχολούνται με ακίνητα άνω των 4,08 εκατομμυρίων δολαρίων, διατηρούν περιουσιακά στοιχεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και τώρα ενδιαφέρονται και για το Ντουμπάι», είπε ο κ. Μπέιτ. Εξάλλου, ενώ οι τιμές των επαύλεων υψηλών προδιαγραφών έχουν σταθεροποιηθεί, οι τιμές των διαμερισμάτων στο σύνολό τους στο εμιράτο μειώθηκαν κυρίως τον Φεβρουάριο, όπως αποτυπώνεται στον σχετικό δείκτη τιμών ValuStrat. O αναλυτής της αγοράς πιστώσεων του διεθνούς οίκου αξιολόγησης της S&P, Σάπνα Τζαγκτιάνι, δεν προβλέπει ότι η αγορά ακινήτων του Ντουμπάι θα ανακάμψει σε επίπεδα προ πανδημίας νωρίτερα από το 2022. «Οι τιμές μειώθηκαν κατά 40%-50% από την τελευταία εκτίναξή τους σε επίπεδα ρεκόρ το 2014, εξ ου και πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη σε παρόμοια επίπεδα θα είναι αργή και μεγάλη», είπε. 

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η μακροπρόθεσμη τάση της οικονομίας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν βραδεία, κυρίως μετά τη συντριβή των τιμών του πετρελαίου την περίοδο 2014-2015, δήλωσε ο Κρίστοφερ Πέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της Peninsula Real Estate, εταιρείας επενδύσεων στα ΗΑΕ. «Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, που πλήττουν τις εταιρείες, επηρεάζουν επίσης τον πληθυσμό, διότι ειδικά οι ξένοι, όταν απολύονται, φεύγουν από τη χώρα», είπε. Η παγκόσμια έκθεση Expo 2020, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο μετά την αναβολή της λόγω πανδημίας, καθώς και πρόσφατη σειρά μέτρων για τη χαλάρωση των μακροπρόθεσμων κανόνων για βίζα και ιθαγένεια, αναμένεται να ενισχύσουν το κλίμα της αγοράς μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, σημειώνουν οι αναλυτές. Τέλος, η πρόσφατη εξομάλυνση των δεσμών των ΗΑΕ με το Ισραήλ και η αποκατάσταση των σχέσεων με το Κατάρ θεωρούνται επίσης θετικές εξελίξεις στο να ενισχύσουν τις επενδύσεις στο Ντουμπάι και στην αγορά ακινήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή