Ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. μετά τη μεγάλη άνοδο της Τρίτης

Ρευστοποιήσεις στο Χ.Α. μετά τη μεγάλη άνοδο της Τρίτης

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια πτωτικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, διατηρώντας ουσιαστικά τα «κεκτημένα» και τα υψηλά 13 μηνών που κατάφερε να αγγίξει κατά το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών, με τους πωλητές να υπερέχουν ελαφρώς και τον Γενικό Δείκτη να απορροφά σε μεγάλο βαθμό τις αναμενόμενες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών. Η εικόνα του Χ.Α. δείχνει ότι έχουν δημιουργηθεί ισχυρές άμυνες στη ζώνη των 850-860 μονάδων, οι οποίες είναι ικανές να αντισταθούν των όποιων ισχυρών πιέσεων εκδηλωθούν ενδοσυνεδριακά, τη στιγμή που η μεταβλητότητα παραμένει το κύριο συστατικό το τρέχον διάστημα.

Η έντονη πλέον κινητικότητα στο μέτωπο πολλών εισηγμένων κρατάει το ενδιαφέρον των επενδυτών και δείχνει ότι αρχίζουν να ξετυλίγονται πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική αγορά, αρκεί να το επιτρέψει το διεθνές κλίμα, αλλά και η πορεία της οικονομίας. Η στάση αναμονής μετά μια ισχυρή ανοδική κίνηση είναι λογική και αναμενόμενη, και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το θετικό μομέντουμ του Χ.Α. Παράλληλα, ισχυρό είναι και το σήμα που δίνεται προς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια από την ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς στην έκδοση-ορόσημο του νέου 30ετούς ομολόγου, στην οποία προχώρησε με μεγάλη επιτυχία χθες το ελληνικό Δημόσιο.

Στα στατιστικά της αγοράς, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 857,19 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,23 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον κινούμενο μέσο όρο 30 ημερών του Γενικού Δείκτη να τοποθετείται στις 807 μονάδες. Σημεία στήριξης εντοπίζονται στις 850 και 840 μονάδες, ενώ σημεία αντίστασης αποτελούν οι 870 και 890 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 2.064,04 μονάδες, απώλειες 0,34% σημείωσε η μεσαία κεφαλαιοποίηση κλείνοντας στις 1.179,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,27% στις 565,40 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν οι Τράπεζα Πειραιώς (-6,38%), Jumbo (-2,14%), ΕΛΠΕ ( -1,91%), Βιοχάλκο (-1,72%) και Ελλάκτωρ (-1,72%). Στον αντίποδα, κέρδη 2,80% σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ στο +1,91% έκλεισε η ΔΕΗ και στο +1,11% η Aegean.

Από την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, και έπειτα από ένα διάστημα πιέσεων αλλά και συσσώρευσης, ο Γενικός Δείκτης έχει δείξει πολύ καλή εικόνα, καταγράφοντας μια σχεδόν αδιάκοπη ανοδική κίνηση, με τον τζίρο μάλιστα να έχει «ανεβάσει» στροφές ειδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ οι τελευταίες έξι εβδομάδες έχουν υπάρξει όλες θετικές από πλευράς αποδόσεων.

H τρέχουσα εβδομάδα θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς υπάρχει σειρά λήξης συμβολαίων ενώ ολοκληρώνονται και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών Eurostoxx (με την ένταξη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΔΕΗ) και του FTSE Russell (με την ένταξη της Βιοχάλκο). Παράλληλα, την Παρασκευή, η DBRS θα ανακοινώσει την αξιολόγηση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας.

Οπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το ελληνικό χρηματιστήριο μέρα με τη μέρα προσελκύει όλο και περισσότερους επενδυτές, μιας και η εμπιστοσύνη μεγαλώνει. Σίγουρα το 2021 έχει ακόμη σημαντικές συγκινήσεις με επιχειρηματικά νέα, με αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και σημαντική μεταβλητότητα. «Δεν χρειάζεται βιασύνη, χρειάζεται σωστή διαχείριση χρήματος, σωστές επιλογές και πάντα να θυμόμαστε ότι η αγορά πάντα δίνει ευκαιρίες για είσοδο αρκεί κάποιος να έχει την επιμονή να την αρπάξει», επισημαίνει χαρακτηριστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή