Χωρίς τεκμήρια διαβίωσης οι πληγέντες της πανδημίας

Χωρίς τεκμήρια διαβίωσης οι πληγέντες της πανδημίας

2' 31" χρόνος ανάγνωσης

Τον τρόπο απαλλαγής από τα τεκμήρια διαβίωσης αλλά και από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του προηγούμενου έτους αναζητούν στο οικονομικό επιτελείο, με στόχο να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιβάρυνση στους πληγέντες της υγειονομικής κρίσης. 

Το σχέδιο που μελετούν για τα τεκμήρια, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά τους εργαζομένους των οποίων είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και λάμβαναν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Για αυτές τις περιπτώσεις το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τη φόρμουλα απαλλαγής τους από τα τεκμήρια. 

Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, οι αλλαγές θα εφαρμοστούν οριζόντια για όλους τους φορολογουμένους και εξετάζεται εάν θα ανασταλεί το μέτρο το 2020 ή μειωθεί το ποσοστό των δαπανών που πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, το οποίο ανέρχεται στο 30% του εισοδήματος.

Ειδικότερα:

Τεκμήρια διαβίωσης. Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης αποτελούν οι κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα που πληρώνονται σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, η δαπάνη για οικιακές βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, τα σκάφη αναψυχής, οι πισίνες, ενώ υπάρχει και η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική δαπάνη του φορολογουμένου που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ προκειμένου για τον άγαμο και σε 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση. 

Η υγειονομική κρίση όμως έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε όσους τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν στην αγορά ακινήτου ή αυτοκινήτου και οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ εφόσον είναι μισθωτοί υπάλληλοι και τις επιστρεπτέες προκαταβολές εάν πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες. Οι ανωτέρω, με βάση το σενάριο που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, μπορούν να αξιοποιήσουν τις κρατικές ενισχύσεις για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης και να αποφύγουν υπέρογκες επιβαρύνσεις. Συγκεκριμένα, τα ποσά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ που έλαβαν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας μέχρι και 10 μήνες το 2020, αποτελούν εισόδημα το οποίο δεν φορολογείται αλλά θα προσμετρηθεί για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και ένα τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν μέσω των 4 πρώτων κύκλων του 2020. Οπως αναφέρει στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι σύνθετο, καθώς μπορεί το 30%-50% των κρατικών δανείων να χαρίζεται στους φορολογουμένους, αλλά μόνο ένα τμήμα του ποσού αυτού μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί εισόδημα για τον επαγγελματία, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των τεκμηρίων. Το υπόλοιπο ποσό της επιστρεπτέας θεωρείται ότι καλύπτει υποχρεώσεις και έξοδα της επαγγελματικής δραστηριότητας. Πολλοί πάντως φορολογούμενοι που τα προηγούμενα χρόνια κάλυπταν οριακά με τα εισοδήματά τους τις τεκμαρτές δαπάνες, φέτος θα έχουν πρόβλημα και κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει λάβει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών πληρωμών που πραγματοποίησαν το 2020 οι φορολογούμενοι και με βάση αυτά θα αποφασίσει τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο μέτρο των e-αποδείξεων. Εξετάζεται μείωση του ορίου του 30% επί του εισοδήματος των φορολογουμένων ή και ακύρωση του πέναλτι φόρου 22% για τους πληττόμενους που δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο στα τέλη Μαΐου.