Τα δύο σενάρια της Goldman Sachs για τον τουρισμό

Τα δύο σενάρια της Goldman Sachs για τον τουρισμό

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου αναμένεται να προσθέσει 1% στο ελληνικό ΑΕΠ το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, όπως εκτιμά η Goldman Sachs, ενώ σε περίπτωση που οι περιορισμοί παραμείνουν σε ισχύ, το χτύπημα στο ελληνικό ΑΕΠ θα είναι ισχυρό.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα σε έκθεσή της, όπου επιχειρεί να υπολογίσει τον αντίκτυπο της ανάκαμψης του κλάδου της φιλοξενίας και του τουρισμού στην οικονομία των χωρών του Νότου και της Γαλλίας, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο οι σχετικοί με τον τουρισμό περιορισμοί θα χαλαρώσουν στα τέλη του β΄ τριμήνου. Οι τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό αντιπροσωπεύουν κατά μέσον όρο το 11% του ΑΕΠ στη νότια Ευρώπη και στη Γαλλία, και όπως εκτιμά, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στην οικονομία των κλάδων αυτών θα σημειώσει ετήσια αύξηση έως το γ΄ τρίμηνο του έτους, η οποία θα κινηθεί στο 1% στην Ιταλία και στη Γαλλία, στο 5% στην Πορτογαλία, στο 13% στην Ελλάδα και 20% στην Ισπανία.

Κατά την Goldman Sachs, η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στον τουρισμό θα προσθέσει ένα επιπλέον 1% στην αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το β΄ και το γ΄ τρίμηνο, σχεδόν 1,4% στο ΑΕΠ της Ισπανίας, 0,7% στο ΑΕΠ της Ιταλία, 0,4% στο ΑΕΠ της Γαλλίας και 0,1% στο ΑΕΠ της Πορτογαλίας. Στο δυσμενές σενάριο ωστόσο, οπότε η πανδημία δεν θα μπορέσει να ελεγχθεί αποτελεσματικά και οι περιορισμοί θα παραμείνουν μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, η Goldman Sachs εκτιμά πως η μείωση του συνολικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ το β΄ και το γ΄ τρίμηνο σε σχέση με το βασικό σενάριο θα είναι σοβαρή και θα αγγίξει το 1,3% του ΑΕΠ σε μέσο όρο, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα. 

Συγκεκριμένα, κατά το β΄ τρίμηνο το χτύπημα στο ελληνικό ΑΕΠ τοποθετείται κοντά στο 0,5% και το γ΄ τρίμηνο πάνω από το 1,2% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σενάριο ο εσωτερικός τουρισμός δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό, δεδομένου ότι το καλοκαίρι του 2020, ο αριθμός των διεθνών επισκεπτών μειώθηκε κατά 70%, ενώ ο αριθμός των εσωτερικών επισκεπτών μειώθηκε επίσης, κατά μέσο όρο περίπου 20%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή