Με κέρδη 65 εκατ. ευρώ το 2020 πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική

Με κέρδη 65 εκατ. ευρώ το 2020 πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να διατυπώσει τη γνώμη του για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και για το κατά πόσον το προσφερόμενο τίμημα είναι εντός του εύρους τιμών που προκύπτει από την αποτίμηση της εταιρείας. 

Βάσει πληροφοριών, το CVC Capital Partners προσφέρει για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής περίπου 410 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας την αποτίμηση της εταιρείας σε 460 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται όπως φημολογείται και η προκαταβολή προμηθειών από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή για τις πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου. Στην περίπτωση αυτή το τίμημα θα μειωνόταν αισθητά και συγκεκριμένα κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.

Το Ταμείο καλείται να διατυπώσει τη γνώμη του ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 41% στην Εθνική Τράπεζα και θα βασιστεί γι’ αυτό στην αποτίμηση που έχει πραγματοποιήσει η Barclays, η οποία αποτελεί τον τέταρτο ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο που καλείται να αποτιμήσει τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνει και τη γενικότερη δυσκολία που υπάρχει για το θέμα και την οποία άλλωστε αντιμετωπίζει και η ίδια η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία καλείται να επικυρώσει την πώληση έναντι τιμήματος που υπολείπεται της αξίας με την οποία έχει εγγράψει την Εθνική Ασφαλιστική στα βιβλία της. Εξαιτίας αυτού του λόγου, άλλωστε, η ΕΤΕ προτίθεται να φέρει προς έγκριση την πώληση της εταιρείας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ενώ το θέμα πρόκειται να ξεκαθαρίσει πριν από την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων του ομίλου, που έχουν παραπεμφθεί για την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου. 

Να σημειωθεί ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2020 η Εθνική Ασφαλιστική παρουσίασε υψηλή κερδοφορία που άγγιξε τα 82 εκατ. ευρώ προ φόρων, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους προσεγγίζουν τα 65 εκατ. ευρώ. 

Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας παρουσίασαν άνοδο κατά 158 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019 και ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ, καλύπτοντας κατά 131%-171% τον αναγκαίο δείκτη φερεγγυότητας, χωρίς ή με τη χρήση μεταβατικών μέτρων. Η ενίσχυση των κεφαλαίων είναι αποτέλεσμα της κερδοφορίας, αλλά και των αποτιμητικών κερδών ύψους 125 εκατ. ευρώ από επενδυτικές τοποθετήσεις σε ελληνικά και ξένα κρατικά ομόλογα των διαθεσίμων προς πώληση τίτλων. 

Τα ασφάλιστρα στο τέλος του 2020 ανήλθαν στα 670 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 10% συγκριτικά με το 2019. Η υποχώρηση οφείλεται στη μείωση που είχαν οι πωλήσεις του προϊόντος εφάπαξ ασφαλίστρου, του οποίου η παραγωγή υποχώρησε κατά 48% –από 216 εκατ. ευρώ σε 112 εκατ. ευρώ– και είναι αποτέλεσμα κυρίως της πτώσης των πωλήσεων που πραγματοποιούνται μέσω του τραπεζικού δικτύου, το οποίο υπολειτουργούσε λόγω της πανδημίας. Το μερίδιο αγοράς της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 21% στον κλάδο ζωής, στο 7%, περίπου, στον κλάδο αυτοκινήτου, στο 18,6% στον κλάδο πυρός και στο 12,4% στους λοιπούς κλάδους. 

Να υπενθυμίσουμε ότι σημαντικό μέρος της δραστηριότητας της εταιρείας αποτελεί η ασφάλιση υγείας και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, τα ασφάλιστρα από τα νοσοκομειακά προγράμματα ανήλθαν σε 163 εκατ. ευρώ. Τα προγράμματα αυτά έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με το CVC λόγω και των υψηλών επιβαρύνσεων που έχουν οι παλιές μακροχρόνιες συμβάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020, τα συμβόλαια αυτά είναι ζημιογόνα, καθώς ο δείκτης ζημιών ξεπερνά το 300%, αλλά αποτελούν μέρος του συνολικού χαρτοφυλακίου υγείας που έχει η εταιρεία και το οποίο παρουσιάζει δείκτη ζημιών, 70%, δηλαδή είναι κερδοφόρο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή