Ο Ερντογάν απομάκρυνε άλλον έναν πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας

Ο Ερντογάν απομάκρυνε άλλον έναν πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μετά από θητεία μόλις 4,5 μηνών ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατζί Αγμπάλ απομακρύνθηκε απο τα καθήκοντά του, με προεδρικό διάταγμα που έχει την υπογραφή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη θέση του διορίστηκε ο πρώην βουλευτής του AKP Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος για πολλά χρόνια είχε εργαστεί στην Halkbank.

Τους τελευταίους 20 μήνες αυτή είναι η 4η αλλαγή προέδρου της ανεξάρτητης Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κι όλες έχουν την υπογραφή του Ερντογάν.
 
Ο Αγμπάλ απο τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα αύξησε τα επιτόκια δανεισμού, έδωσε στις αγορές μηνύματα «νοικοκυρέματος» της νομισματικής πολιτικής και οι αγορές θεωρούσαν πως έδινε μηνύματα αξιοπιστίας.

Από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του τα επιτόκια αυξήθηκαν από το 10.25% στο 19% και η ισοτιμία της λίρας σταθεροποιήθηκε σε σχέση με την υποτίμηση της το 2020. Την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού κατα 200 μονάδες βάσης, γεγονός που η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak είχε επικρίνει έντονα και είχε στοχοποιήσει τον Αγμπάλ.

O νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτζίογλου με άρθρα του σε τουρκικές εφημερίδες είχε επικρίνει την αύξηση των επιτοκίων και τόνιζε πως δεν είναι απαραίτητη ενέργεια, καθώς στις αγορές υπάρχει αυξημένη ρευστότητα και προειδοποιούσε για περισσότερη αύξηση των επιτοκίων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν έχει δηλώσει πως «η αιτία είναι τα επιτόκια, ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα» και έχει παρέμβει στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας.

Τον περασμένο Νοέμβριο με την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μπεράτ Άλμπαϊρακ οδηγήθηκε σε παραίτηση και ο Ερντογάν είχε αντικαταστήσει τον κεντρικό τραπεζίτη Μουράτ Ουϊσάλ, ο οποίος μέχρι τότε εφάρμοζε την πολιτική που ζητούσε το προεδρικό μέγαρο και δεν αύξανε τα επιτόκια παρά την μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Στη θέση του τότε διορίστηκε ο Νατζί Αγμπάλ, ο οποίος όμως άντεξε στη θέση αυτή 4,5 μήνες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή