Στο «κόκκινο» ξανά το Χ.Α. λόγω των τραπεζών

Στο «κόκκινο» ξανά το Χ.Α. λόγω των τραπεζών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν μπόρεσε τελικά να κάνει το 7 στα 7 το Χρηματιστήριο Αθηνών και να συνεχίσει την ανοδική ορμή των έξι προηγμένων εβδομάδων καθώς «εγκλωβίστηκε» στον κλοιό των τραπεζικών πιέσεων, οι οποίες αφορούσαν κυρίως την Τράπεζα Πειραιώς, επηρεάζοντας έτσι το σύνολο του κλάδου άρα και τον Γενικό Δείκτη.

Πάντως, το Χ.Α. κατάφερε την Παρασκευή να κρατήσει τα επίπεδα των 830 μονάδων χάρη στο «ανάχωμα» που έδωσαν οι τοποθετήσεις σε επιλεγμένους τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Aegean, ΟΛΠ, Ελλάκτωρ).

Ο τζίρος για μία ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των πακέτων σε μετοχές, των αναδιαρθρώσεων των δεικτών Eurostoxx και FTSE Russell, καθώς και της τριπλής λήξης παραγώγων.

Σημειώνεται πως η μετοχή τη Τράπεζας Πειραιώς άγγιξε ενδοσυνεδριακά  τα ιστορικά χαμηλά του 0,4880 ευρώ με απώλειες σχεδόν 29%, οι πιέσεις ωστόσο περιορίστηκαν ελαφρώς στη συνέχεια, με τη μετοχή να κλείνει στο -21,95% (έχοντας καταγράψει πτώση 43% συνολικά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις) και με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να «ελέγχουν» επίσης την αρχική πτώση.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 833,07 μονάδες με πτώση 1,36% ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 215,07 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,41% στις 2.004,43 μονάδες, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,4% στις 1.185,22 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης, από το σχεδόν -6% στα χαμηλά ημέρας, περιόρισε την πτώση στη συνέχεια και έκλεισε με απώλειες 3,43%, στις 521,01 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 1,97% και ο τραπεζικός απώλειες 3,95%.

Οπως σχολιάζει και ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities, η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον την εβδομάδα που πέρασε στο Χ.Α. Η έντονη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια, εκτός από τη σημαντική πίεση στη μετοχή της τράπεζας, άλλαξε το κλίμα, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις που σταδιακά επηρέασαν όλο το ταμπλό της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή