Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι πιέσεις στα κυβερνητικά ομόλογα των ΗΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σημαντικότερο γεγονός την εβδομάδα που διανύσαμε ήταν αναμφισβήτητα η διήμερη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής (FOMC) της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Είχαν προηγηθεί οι δημοσιεύσεις μιας σειράς ισχυρών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, τα οποία, σε συνδυασμό με την πρόσφατη έγκριση από το Κογκρέσο του νέου μεγάλου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης 1,8 τρισ. δολ., έχουν ενισχύσει τις προσδοκίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων μακροχρόνιας διάρκειας (η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή) παραμένουν σε ανοδική πορεία από τις αρχές Φεβρουαρίου, με την προθεσμιακή αγορά να προεξοφλεί έναρξη ενός νέου κύκλου αύξησης των επιτοκίων από το 2023. Η εκτίμηση αυτή δεν άλλαξε σημαντικά, παρά το μήνυμα της Fed ότι, αν και οι προβλέψεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ  αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω, δεν σκοπεύει να αποκλίνει από την υπάρχουσα χαλαρή νομισματική πολιτική.

Συγκεκριμένα, η πρόβλεψη για το ΑΕΠ 2021 επανεκτιμήθηκε στο 6,5%, αρκετά υψηλότερα από 4,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, ο δομικός δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (δείκτης ενδεικτικός για την πορεία του πληθωρισμού) αναμένεται να υπερβεί τον στόχο του 2,0% φέτος και να κινηθεί στο επίπεδο αυτό ή και λίγο υψηλότερα τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ η ανεργία προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει κάτω από το εκτιμώμενο φυσικό ποσοστό ανεργίας, που υπολογίζεται στο 4,0% την περίοδο 2022-2023. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία των μελών της FOMC συμφωνεί στην προοπτική διατήρησης των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, ενώ ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ επανέλαβε για ακόμη μία φορά στη συνέντευξη Τύπου ότι, δεδομένων των κινδύνων που συνεχίζουν να ελλοχεύουν, δεν έχει έρθει η ώρα να συζητηθεί η μείωση του ρυθμού αγορών περιουσιακών στοιχείων.

Εντούτοις, με την αγορά να συνεχίζει να εκτιμά πως η πορεία του πληθωρισμού θα υποχρεώσει την κεντρική τράπεζα να υιοθετήσει μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κυβερνητικού ομολόγου παρέμεινε σε ανοδική πορεία σκαρφαλώνοντας πάνω από το 1,70% στο τέλος της εβδομάδας, για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2020 έναντι επιπέδων κοντά στο 1,66% την Τετάρτη, λίγο πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της FOMC. Τα υψηλότερα επιτόκια ευνόησαν το δολάριο ΗΠΑ, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να υποχωρεί στο 1,19 την Παρασκευή ύστερα από προσωρινή άνοδο κοντά στο 1,20 την προηγούμενη ημέρα, σημειώνοντας απώλειες περίπου 0,5% σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Αγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή