Φιλοξενία, να δράσουμε σήμερα για το καλύτερο αύριο

Φιλοξενία, να δράσουμε σήμερα για το καλύτερο αύριο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση βρίσκει τη χώρα με ανεπούλωτα ακόμη τα τραύματα από τη βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση που προηγήθηκε και εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που αλλάζει άρδην τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Σε ένα καινούργιο κόσμο δεν υπάρχουν έτοιμες λύσεις. Σωστή απάντηση στο δυσθεώρητο μέγεθος της πρόκλησης μπορεί να είναι μόνο η νέα Ελλάδα που θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε. Συνεπώς, η εμβληματική αυτή επέτειος δεν έχει μόνο τον χαρακτήρα της ιστορικής αποτίμησης. Εκ των πραγμάτων, είναι και ένα επιτακτικό προσκλητήριο ευθύνης και προοπτικής. Να δράσουμε σήμερα για το καλύτερο αύριο. Να δράσουμε πάνω σε έναν συμφωνημένο οδικό χάρτη, με αφετηρία την «επόμενη μέρα» της πανδημίας. 

Για να ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση που μας δεσμεύει όλους, είναι απαραίτητο να διατηρήσουμε τις αρετές μας και να βάλουμε στην άκρη τις αδυναμίες μας. Επιτύχαμε ως χώρα και ως λαός πολλά, αλλά όχι όσα έπρεπε ή και όσα θέλαμε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εστιάσουμε εκεί που αποδεδειγμένα ξέρουμε πως τα καταφέρνουμε, εκεί που βρίσκει έκφραση η εργατικότητα, η δημιουργικότητα, η φιλότιμη επιχειρηματικότητα, εκεί που η Ελλάδα κερδίζει κι αναδεικνύεται σε ηγέτιδα δύναμη. Αυτή είναι η φιλοξενία. 

Η φιλοξενία είναι στο DNA μας. Κάνουμε πάντα το καλύτερο για τον ξένο που μας επισκέπτεται. Ταυτόχρονα, εκφράζει τις αξίες της κοινωνίας που θέλουμε να ζούμε. Μιας κοινωνίας ανοιχτής και εξωστρεφούς, με ελευθερία αλλά και με σεβασμό τού ενός προς τον άλλο. Η φιλοξενία συνθέτει δημιουργικά τη σοφία τρεισήμισι χιλιάδων χρόνων Ιστορίας με τα μεγάλα ζητούμενα της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας: την εξωστρέφεια, την καινοτομία, την ποιότητα, την παραγωγικότητα. 

Για κάθε 1 ευρώ στον τουρισμό, το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα συνολικά στην οικονομία είναι 2,5 ευρώ. Επιπλέον, η φιλοξενία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα μας, προσφέροντας σταθερά ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών επαγγελματικής σταδιοδρομίας, ειδικά για τους πιο ευάλωτους στην ανεργία, τις γυναίκες και τους νέους.

Η φιλοξενία, επίσης, συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη και δημιουργεί διαχρονικά δυνατότητες ευημερίας για τοπικές κοινωνίες, οι οποίες διαφορετικά θα έδιναν άνιση μάχη με τα γεωγραφικά μειονεκτήματά τους.  

Στη συγκυρία που βρισκόμαστε, δεν υπάρχει η πολυτέλεια για πειραματισμούς και αχρείαστα ρίσκα στην πορεία ανασυγκρότησης και ανάκαμψης. Η επένδυση στη φιλοξενία είναι άμεσης απόδοσης και παράλληλα είναι η οικονομική δραστηριότητα μέσω της οποίας η χώρα μπορεί να συγχρονιστεί εγκαίρως και αποτελεσματικά με τις κυρίαρχες τάσεις στη μετά COVID-19 εποχή: τη βιωσιμότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. 

Η φιλοξενία είναι η Ελλάδα που τα καταφέρνει, κόντρα σε λογικές ήττας και παραίτησης, μιζέριας και μοιρολατρίας. Ενώνει δυνάμεις, μακριά από διχασμούς και κοινωνικούς αυτοματισμούς που πληρώθηκαν ακριβά. Με νοοτροπία επιτυχίας και κουλτούρα συνεργασίας. Με αξιοπιστία στο εξωτερικό και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό. H επένδυση στη φιλοξενία είναι ο ασφαλής δρόμος για γρήγορη και βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, για όλους τους Ελληνες, σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και ο τουρισμός πρέπει να αποτελέσει κορυφαία προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

* Ο κ. Αλέξανδρος Βασιλικός είναι πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή