Στην ψηφιακή εποχή περνάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

Στην ψηφιακή εποχή περνάει η Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρίες, ακόμη και αυτοχρηματοδότησή της μέσα από τη διενέργεια ερευνών για λογαριασμό τρίτων, παρέχει η νέα «έξυπνη» ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει αναπτύξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, έργο που είχε σχεδιάσει και προγραμματίσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής κ. Ιωάννης Λιανός.

Η πλατφόρμα HCC Intelligence Platform (Hellenic Competition Commission Intelligence Platform), χρησιμοποιείται για τις έρευνες που πραγματοποιεί η Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού στους κλάδους του υγειονομικού υλικού και των τροφίμων, έρευνες που ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο με την εκδήλωση της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς και σε άλλους τομείς. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη συμβολή της εν λόγω πλατφόρμας θεωρείται το γεγονός ότι έχει δημιουργήσει μία μόνιμη υποδομή για τις έρευνες της Επιτροπής στο μέλλον, αφού συνδέει αδιάκοπα, μέσω APIs (Application Programming Interface – Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών), βάσεις δεδομένων που υπάρχουν και επικαιροποιούνται σε πραγματικό χρόνο με μία κεντρική πλατφόρμα, η οποία επίσης είναι παραμετροποιημένη για την καλύτερη ανίχνευση αντιανταγωνιστικών πρακτικών. Στις βάσεις δεδομένων που συνδέονται με την κεντρική πλατφόρμα συγκαταλέγονται η βάση δεδομένων του e-Καταναλωτής (σ.σ. πρόκειται για την εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή μέσω της οποίας ο καταναλωτής μπορεί να παρακολουθεί τις τιμές χιλιάδων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, καθώς και τις τιμές των καυσίμων), οι βάσεις δεδομένων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών Αθηνών, του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων, της Διαύγειας κ.ά. 

Η εν λόγω πλατφόρμα λειτούργησε επίσης και ως βάση για τη μετέπειτα έρευνα που πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού («Computational methods and computational economics in competition law enforcement») για λογαριασμό Ερευνητικού Κέντρου για τον Ανταγωνισμό των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), έρευνα για την οποία η ελληνική αρχή έλαβε αμοιβή πάνω από 65.000 ευρώ. Σημαντικό τόσο για την εικόνα της ελληνικής αρχής στη διεθνή σκηνή θεωρείται το γεγονός ότι οι Επιτροπές Ανταγωνισμού της Βραζιλίας, Ρωσίας και Νοτίου Αφρικής συνεργάστηκαν με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή