Πιο κοντά σε συμφωνία Λονδίνο και Ευρώπη

Πιο κοντά σε συμφωνία Λονδίνο και Ευρώπη

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση πλησιάζουν πιο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για διμερή συνεργασία στο πεδίο της ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος μηνός.

Με μία θετική έκβαση θα δοθεί η δυνατότητα για διευρυμένη πρόσβαση στους χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς ομίλους του Σίτι στην ενιαία αγορά, κάτι το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα για το μέλλον τους μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Από πλευράς της η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να χορηγήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο τη λεγόμενη μερική κανονιστική ισοδυναμία για ορισμένα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, μόλις συναφθεί ένα ξεχωριστό μνημόνιο συναντίληψης για τη ρύθμιση του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με έγκυρη πηγή πλησίον των συνομιλιών.

Αν και επισήμως τα δύο ζητήματα είναι διακριτά, η διασφάλιση ενός κοινού πλαισίου γύρω από κανόνες, που θα διέπουν την παροχή συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, θα συμβάλει στο να αποδεσμευθούν κάποιες αποφάσεις περί καθεστώτος περιορισμένης ισοδυναμίας – κι αυτές θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στην ευρύτερη αγορά της Ε.Ε., δήλωσε η προαναφερθείσα πηγή, η οποία ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της. Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία θα διατηρήσουν το μονομερές τους δικαίωμα να εκδίδουν ή να ανακαλούν αυτές τις αποφάσεις περί ισοδυναμίας.

Από τον Ιανουάριο οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται ένα μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο σε ρυθμιστικό πλαίσιο θα ορίσει τη συνεργασία ένθεν κακείθεν για τους ομίλους παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Το τελευταίο προσχέδιο περιλαμβάνει εκκλήσεις προς αμφότερες τις πλευρές να αλληλοενημερώνονται σχετικά με τον φορολογικό τους σχεδιασμό ως προς τον κλάδο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς και για τις απόπειρες να καταπολεμηθούν η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Τα σχετικά δήλωσε άλλη έγκυρη πηγή, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά του το Bloomberg. «Βρισκόμαστε σε καλό σημείο όσον αφορά το μνημόνιο συναντίληψης», δήλωσε η Μάρεντ Μακ Γκίνες, επίτροπος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε., απευθυνόμενη σε ομάδα γυναικών δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες στα μέσα της εβδομάδας. Κι ενώ οι συνομιλίες για το μνημόνιο συναντίληψης βρίσκονται σε καλό δρόμο, η παρατεταμένη διαφωνία γύρω από τη Βόρεια Ιρλανδία επιτείνουν τις εντάσεις μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. – κι αυτές θα μπορούσαν πιθανώς να επηρεάσουν τις αποφάσεις περί καθεστώτος ισοδυναμίας, δήλωσε άλλος αξιωματούχος της Ε.Ε. αυτήν την εβδομάδα. Συν τοις άλλοις, μια διαμάχη σχετικά με την προμήθεια εμβολίων έχει επίσης δημιουργήσει κλίμα τεταμένο μεταξύ των δύο πλευρών.

Το μνημόνιο συναντίληψης, το οποίο και αυτό αναμένεται να συμφωνηθεί έως τα τέλη αυτού του μήνα, ζητεί ένα κοινό φόρουμ για τη συζήτηση κανονισμών και την ανταλλαγή πληροφοριών, ενώ προβλέπει και άτυπες διαβουλεύσεις σχετικά με αποφάσεις για υιοθέτηση, αναστολή ή ανάκληση ισοδυναμίας. Αυτή η ξεχωριστή διαδικασία ισοδυναμίας υπήρξε μέχρι τώρα αποσπασματική. Το Ηνωμένο Βασίλειο απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εκδώσει αποφάσεις, οι οποίες θα επιτρέπουν στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους με έδρα το Λονδίνο να έχουν δραστηριότητες στις χώρες-μέλη. Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από πλευράς Βρετανίας ως προς το σύνολο των κανόνων, που αφορούν τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού κλάδου. 

Η επίτροπος Μάρεντ Μακ Γκίνες δήλωσε προσφάτως ότι οι αποφάσεις, οι οποίες αφορούν το καθεστώς ισοδυναμίας θα επανεξεταστούν, αφ’ ης στιγμής υπογραφεί το μνημόνιο συναντίληψης, τονίζοντας πως πρόκειται για διαφορετική διαδικασία και πως εξαρτάται από την εναρμόνιση της Βρετανίας με τους κανόνες της Ε.Ε. «Μόλις το πλαίσιο συνεργασίας σε επίπεδο ρύθμισης του κλάδου είναι έτοιμο, θα επαναξιολογήσουμε το καθεστώς ισοδυναμίας με τις βρετανικές αρχές», προσέθεσε. «Θέλω να διευκρινίσω, πρώτον, πως δεν είναι εφικτή η ισοδυναμία, όταν παρατηρούνται αποκλίσεις σε επίπεδο ρυθμιστικού πλαισίου και, δεύτερον, πως θα αποδώσουμε ισοδυναμία, μόνον όταν αυτό βαίνει προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακριβώς όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε τις δικές του αποφάσεις περί ισοδυναμίας, ώστε να λειτουργούν προς το συμφέρον του». 

Τέλος, το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί περιορισμένη ισοδυναμία απηχεί σχόλια που διατυπώθηκαν από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον. Ο τελευταίος τον Φεβρουάριο είχε πει πως ίσως έως τη λήξη του πρώτου εξαμήνου να υπάρξει μερική ισοδυναμία, η οποία θα μπορεί να ανακληθεί, θα είναι μονομερής για την Ε.Ε. και υπό όρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή