Πλατφόρμα για εικονικά χειρουργεία από ελληνική startup

Πλατφόρμα για εικονικά χειρουργεία από ελληνική startup

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιο κοντά στον κόσμο της ιατρικής εικονικής πραγματικότητας και των εκπαιδευτικών προσομοιώσεων φέρνει τους επαγγελματίες υγείας η ελληνική νεοφυής εταιρεία ORamaVR, τεχνοβλαστός του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) στο Ηράκλειο Κρήτης.

Αν και ο κλάδος της εικονικής πραγματικότητας στον χώρο της υγείας δεν υπήρχε καν ως αγορά μέχρι πριν από μία πενταετία, τώρα το μέγεθός της αυξάνεται ταχέως και ανέρχεται στα 16 δισ. δολάρια. 

«Εχουμε αναπτύξει μια πλατφόρμα την οποία χρησιμοποιούν προγραμματιστές με σκοπό να δημιουργήσουν μια εκπαιδευτική διαδικασία σε εικονικό τρισδιάστατο περιβάλλον. Δηλαδή, μέσω των εργαλείων της πλατφόρμας μας μπορεί ένας προγραμματιστής να δημιουργήσει σε ένα εικονικό περιβάλλον μια χειρουργική επέμβαση ή οποιαδήποτε ιατρική πράξη, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον χρήστη να την εκτελέσει και να εκπαιδευτεί πάνω σε αυτήν.

Επίσης, εμείς φτιάχνουμε και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις για λογαριασμό των πελατών μας», αναφέρει ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, ο δρ Γιώργος Παπαγιαννάκης, ο οποίος είναι και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

«Ο χρήστης φοράει τα ειδικά γυαλιά, παίρνει τα τηλεχειριστήρια που κινεί με τα χέρια του και κάνει ό,τι θα έκανε σε κανονικό χειρουργείο. Μέσα από την πλατφόρμα ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει με τον ασθενή, ενώ το 2018 πραγματοποιήσαμε και την πρώτη συνεργατική εγχείρηση, στην οποία συμμετείχαν συνάδελφοι από πέντε διαφορετικές πόλεις του κόσμου», προσθέτει ο ίδιος. Αποτέλεσμα έρευνας 20 ετών, η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016, με την ιδέα να συλλαμβάνεται σε μια χρονική συγκυρία που τεχνολογικές εταιρείες άρχισαν να αξιοποιούν εμπορικά τις δυνατότητες της εικονικής πραγματικότητας.

«Συνεργαζόμαστε με μεγάλες ιατρικές σχολές στην Αμερική και στην Ευρώπη, που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας για να εκπαιδεύσουν και να αξιολογήσουν τους φοιτητές. Μερικοί από τους πελάτες μας είναι το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, το Western Governor’s University που ζήτησε το λογισμικό μας για να εκπαιδεύσει και να αξιολογήσει 5.000 φοιτητές Νοσηλευτικής, το University of Southern California κ.ά. Επίσης, την τεχνολογία μας προτίθεται να χρησιμοποιήσει η ελβετική εταιρεία Medacta International, που έχει ηγετική θέση στον χώρο παραγωγής εμφυτευμάτων, ενώ συνεργαζόμαστε και με διεθνείς οργανισμούς. Η έδρα μας, κατόπιν και αιτημάτων των πελατών μας, είναι στη Γενεύη, ενώ το R&D είναι στο ΙΤΕ στην Κρήτη». 

Οπως σημειώνει, από εκεί που η λύση της εταιρείας ήταν «nice to have», τώρα είναι «must have», αφού, λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ιατρικές σχολές παραμένουν κλειστές, με τους φοιτητές, ελλείψει άλλων τεχνολογικών εργαλείων, να πραγματοποιούν ακόμη και προφορικά τις χειρουργικές εξετάσεις. Η ORamaVR έχει αντλήσει 2,5 εκατ. ευρώ από βραβεία και ερευνητικά έργα και θεσμικούς επενδυτές, λαμβάνοντας αρχική χρηματοδότηση από το ελληνικό PJ Tech Catalyst Fund, ενώ το επόμενο εξάμηνο στόχος της είναι «σηκώσει» άλλα 2,5 εκατ. ευρώ (seed round).  

Μάλιστα ήδη ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από ευρωπαϊκό fund που διαχειρίζεται πάνω από 1,5 δισ. δολ. Μέσω της χρηματοδότησης η εταιρεία φιλοδοξεί να ενισχύσει την ομάδα της, που αποτελείται από 17 άτομα, αλλά και να «εκδημοκρατίσει την εκπαίδευση που πραγματοποιείται σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγιαννάκης. Μέσω της ORamaVR μπορεί κανείς να δημιουργήσει VR ιατρικό περιεχόμενο σε 35-40 ημέρες, ωστόσο η εταιρεία θέλει να μειώσει τον χρόνο σε λίγες ώρες, παρέχοντας την υπηρεσία και σε όσους δεν είναι προγραμματιστές. «Ο τελικός στόχος της ORamaVR είναι να δώσει τη δυνατότητα στους ίδιους τους επαγγελματίες της υγείας να δημιουργούν υψηλής ποιότητας περιεχόμενο οι ίδιοι, χωρίς ή με ελάχιστο κώδικα (code-free ή low-code), χρησιμοποιώντας τη δική μας πλατφόρμα», επισημαίνει, προσθέτοντας πως αυτό θα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την εταιρεία, καθώς δεν το έχει επιτύχει κανείς στον κόσμο. «Θέλουμε να είμαστε οι πρώτοι», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή