Περιορισμένη πτώση εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων στο Χ.Α.

Περιορισμένη πτώση εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων στο Χ.Α.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα επιφυλακτικά βήματα των ευρωπαϊκών αγορών κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές ωστόσο να αντιδρούν μετά τις ισχυρές πιέσεις των προηγούμενων ημερών, με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, όπου οι ρευστοποιήσεις συνεχίστηκαν με φόντο τους όρους της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Ο τζίρος επέστρεψε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα μετά την εκτόξευση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω των αναδιαρθρώσεων των χαρτοφυλακίων στους δείκτες Eurostoxx και FTSE Russell καθώς και τις λήξεις παραγώγων, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατάφερε εν μέσω αρκετής μεταβλητότητας να διατηρηθεί υψηλότερα των 830 μονάδων.

Το ράλι στις περισσότερες τραπεζικές μετοχές στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, το οποίο μείωσε ταχύτητα στη συνέχεια, είχε δημιουργήσει προσδοκίες πως ίσως οι πιέσεις εκτονώθηκαν για το σύνολο της αγοράς, ωστόσο όπως αποδείχθηκε το κλίμα παραμένει εύθραυστο. Οι ανακοινώσεις πάντως των αποτελεσμάτων της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας σήμερα και την Παρασκευή αντίστοιχα, όπως και τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2020 άλλων εισηγμένων (π.χ. Fourlis, Τιτάν), ίσως προσφέρουν διαφοροποιήσεις στο ταμπλό, όπως σημειώνουν οι εγχώριοι αναλυτές.

Σε κάθε περίπτωση, και με δεδομένο ότι το τρίτο και πιο σφοδρό κύμα της πανδημίας πλήττει την Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη, το τρέχον διάστημα κρίνεται δύσκολο και σίγουρα θα συνεχίσει να συνοδεύεται από αρκετές διακυμάνσεις στο Χ.Α.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,12% στις 832,06 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,10% στις 2.002,45 μονάδες, ενώ στο -0,44% και στις 1.180 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 524,08 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +2,58%, την Eurobank στο +0,09%, την Εθνική στο +2,17% και την Πειραιώς να συνεχίζει στον δρόμο των ισχυρών απωλειών, σημειώνοντας νέα βουτιά 20,06%.

Από τα υπόλοιπα blue chips, μεγάλες απώλειες σημείωσε η Aegean (-12,3%) ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, Coca-Cola, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, κέρδη 4,01% κατέγραψε η Motor Oil, 3% η Βιοχάλκο και 2,45% τα ΕΛΠΕ.

Οι τελευταίες συνεδριάσεις μάς έδειξαν ότι η αγορά προβληματίζεται στα τρέχοντα επίπεδα, κάτι που μας κάνει να μπούμε στη διαδικασία να κάνουμε διαχείριση των θέσεών μας και να κινηθούμε αμυντικά μέχρι να δούμε τα νέα δεδομένα και πάλι, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Συνήθως, όπως προσθέτει, οι ανοδικές εξάρσεις σε μια τέτοια κατάσταση πείθουν και πάλι για αύξηση θέσεων, κάτι ωστόσο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities επισημαίνει πως λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε, αλλά και της κλίσης της ανόδου, τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα. Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδων, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Προς το παρόν, η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης.

Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες. Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει «πάτημα» στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και τον χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή