Οι τρεις πυλώνες αναβάθμισης του ΑΔΜΗΕ την επόμενη 4ετία

Οι τρεις πυλώνες αναβάθμισης του ΑΔΜΗΕ την επόμενη 4ετία

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεχνολογική εταιρεία αξιοποίησης υποδομών και τεχνογνωσίας μέσα στην επόμενη τετραετία προσβλέπει να εξελιχθεί ο ΑΔΜΗΕ μέσω μια μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τριών πυλώνων, που θα υλοποιήσει την περίοδο 2021-2024. 

Πρώτος πυλώνας της νέας αυτής στρατηγικής που ανακοίνωσε χθες ο ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια και η αξιοπιστία του συστήματος σε δύσκολο περιβάλλον. Ο ΑΔΜΗΕ προτάσσει τη φυσική ψηφιακή θωράκιση του συστήματος μεταφοράς με ανανέωση και αναβάθμιση του εξοπλισμού. Το πρόγραμμα ανανέωσης παγίων πρόκειται να επισπευσθεί λαμβάνοντας υπ’ όψιν κρίσιμους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την εύρυθμη λειτουργία του, όπως η παλαιότητα των στοιχείων του συστήματος, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πυκνώνουν συνεπεία της κλιματικής κρίσης, η απειλή της κυβερνοασφάλειας, η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και το νέο περιβάλλον της ενεργειακής αγοράς.

Ο δεύτερος πυλώνας συνδέεται με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών για την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Πέραν των βασικών περιουσιακών στοιχείων του, όπως οι γραμμές μεταφοράς, οι υποσταθμοί και τα ΚΥΤ, ο ΑΔΜΗΕ διαθέτει μεγάλες εκτάσεις γαιών, κτιριακές υποδομές, εταιρικό στόλο, οπτικές ίνες, ενώ επιπλέον εξετάζει την ανάπτυξη data centers στις εγκαταστάσεις του. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, επεκτείνεται πέραν της βασικής του δραστηριότητας που είναι η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, προχωρώντας σε ανάπτυξη των εγχώριων υποδομών με στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και την κοινωνία και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ηδη πραγματοποιείται καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και εκπόνηση μελετών για την εκμετάλλευση του εταιρικού στόλου μέσω υπηρεσιών logistics.

Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων ενεργειακής μετάβασης με κεντρικό μάλιστα ρόλο αποτελεί τον τρίτο πυλώνα της νέας στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό, εμφανίζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για το υποβρύχιο δίκτυο διασυνδέσεων των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, την προσθήκη έργων αποθήκευσης στις νησιωτικές διασυνδέσεις και τη συμμετοχή του σε διεθνείς κοινοπραξίες για έργα υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η νέα στρατηγική, όπως επισημαίνει ο ΑΔΜΗΕ, αποτελεί έναν ανανεωμένο οδικό χάρτη για το μέλλον, με τον Διαχειριστή να παραμένει ταυτόχρονα προσηλωμένος στο χρονοδιάγραμμα του δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης, το οποίο τηρεί απαρέγκλιτα και, όποτε απαιτείται, επισπεύδει.

Στον τομέα της αποθήκευσης, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ήδη δύο πιλοτικά έργα, ένα στον υποσταθμό της Νάξου και ένα σε συνεργασία με τη Sunlight του ομίλου Olympia στον υποσταθμό της Θήβας. Οπως μάλιστα είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στην «Κ» (8/6/2020) ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μάνος Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την επίδραση εναλλακτικών τεχνολογιών αντλησιοταμίευσης και συσσωρευτών. Αυτό που σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη φαίνεται από τις έως τώρα μελέτες είναι ότι στον βαθμό που το σύστημα έχει ανάγκες επάρκειας ισχύος, η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα. Μετά την κάλυψη των αναγκών επάρκειας ισχύος, πλεονεκτεί η ένταξη συσσωρευτών. 

Σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του στις ΑΠΕ, ο ΑΔΜΗΕ θα αναπτύξει συνεργατικά μοντέλα με τρίτους. Σε αυτά τα συνεργατικά μοντέλα, ο ΑΔΜΗΕ θα επιδιώξει να έχει τον έλεγχο της κατασκευής των διασυνδέσεων, καθώς είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί και να συντηρεί κάθε διασύνδεση που εντάσσεται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή