«Όχι» των Ολλανδών της «Ελλάκτωρ» στην πρόταση για διευρυμένο Δ.Σ.

«Όχι» των Ολλανδών της «Ελλάκτωρ» στην πρόταση για διευρυμένο Δ.Σ.

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι κινήσεις των δύο αντίπαλων «στρατοπέδων» εντός των κόλπων του ομίλου Ελλάκτωρ, ενόψει της κρίσιμης γενικής συνέλευσης της 2ας Απριλίου, όπου οι μέτοχοι θα κληθούν είτε να στηρίξουν την παρούσα διοίκηση Ξενόφου και συνεπώς και τη Reggeborgh Invest και να εγκρίνουν την προτεινόμενη αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, είτε να ανακαλέσουν την εμπιστοσύνη τους σε αυτή και να αναδείξουν νέα διοίκηση, που θα προτείνει στο μεσοδιάστημα η πλευρά της Greenhill Investments των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου, με τους οποίους πλέον συνεργάζεται και ο κ. Αλ. Εξάρχου, πρώην διευθύνων σύμβουλος της «Ακτωρ».

Χθες, η πλευρά της Reggeborgh Invest εμφανίστηκε αρνητική στην πρόταση της Greenhill για διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου και με πρόσωπα που να τυγχάνουν και της δικής της αποδοχής. «Πώς να δεχτούμε ένα τέτοιο αίτημα, όταν δεν συμφωνούμε σε τίποτα μαζί τους;», ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές που πρόσκεινται στη Reggeborgh, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και άλλες εταιρείες, στις οποίες μέτοχοι με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχουν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, λόγω διαφορετικών αντιλήψεων για τη γενικότερη στρατηγική. Υπενθυμίζεται ότι εντός του Σαββατοκύριακου η Greenhill είχε δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή-κάλεσμα προς την πλευρά της Reggeborgh, μέσω της οποίας έδινε διορία μέχρι την προσεχή Παρασκευή 26 Μαρτίου για την από κοινού συνεννόηση των μετόχων μειοψηφίας, ώστε να επέλθει συμφωνία για διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου σε 11 μέλη (από πέντε που είναι σήμερα). Πηγές που πρόσκεινται στους δύο εφοπλιστές, ανέφεραν στην «Κ» ότι η κίνηση αυτή έγινε λόγω της έλλειψης ανταπόκρισης της Reggeborgh στις μέχρι σήμερα προσπάθειές τους για επικοινωνία, κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνει η άλλη πλευρά, σημειώνοντας ότι η μόνη επικοινωνία που έχει γίνει μέχρι σήμερα με την Greenhill Investments ήταν μέσω εξωδίκων και αγωγών και όχι μέσω τηλεφώνου.

Εφόσον λοιπόν δεν αλλάξει κάτι, οι δύο πλευρές αναμένεται να προσέλθουν στη γενική συνέλευση χωρίς διάθεση συναίνεσης. Η συγκυρία αυτή καθιστά την έγκριση της αύξησης κεφαλαίου μια ιδιαίτερα δύσκολη «άσκηση», καθώς απαιτούνται τα 2/3 των παριστάμενων μετόχων. Με δεδομένο ότι η πλευρά της Greenhill ελέγχει άμεσα το 25,5% των μετοχών και επιπλέον 5% (κατ’ ελάχιστον όπως εκτιμάται), η εξασφάλιση των απαιτούμενων ψήφων ίσως αποδειχθεί δύσκολη για το μπλοκ των μετόχων υπό τη Reggeborgh, αν οι μετοχικές ισορροπίες παραμείνουν ως έχουν. Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να αναμένεται ενίσχυση του άμεσου μεριδίου του ολλανδικού fund τις επόμενες ημέρες, κυρίως μέσω απευθείας αγορών μετοχών από το Χρηματιστήριο.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί και το ζήτημα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης ύψους 50 εκατ. ευρώ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή θα γίνει μέσω της έκδοσης ομολόγου με κεφάλαια των υφιστάμενων μετόχων, με την πλευρά της Reggeborgh να εμφανίζεται διατεθειμένη να καλύψει ακόμα και το σύνολο της έκδοσης, εφόσον δεν υπάρξει η δέουσα ανταπόκριση. Το ομόλογο που θα εκδώσει η «Ακτωρ», πιθανολογείται ότι θα καλυφθεί μέσω της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή οι μέτοχοι που θα χρηματοδοτήσουν την εταιρεία μέσω αυτής της διαδικασίας θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές αντίστοιχης αξίας, με βάση τους όρους της αύξησης κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό, θα επιταχυνθεί η εξασφάλιση ρευστότητας για την «Ακτωρ», καθώς η αύξηση κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και μέχρι τότε είναι επιτακτική η ανάγκη να καλυφθούν σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, κυρίως προς εγχώριους προμηθευτές και υπεργολάβους, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την εταιρεία, να διευκολυνθεί η συμμετοχή σε διαγωνισμούς και το σημαντικότερο, να επιταχυνθεί η είσπραξη εσόδων από την «Ακτωρ», καθώς όσο τα εργοτάξια υπολειτουργούν, τόσο «χωλαίνουν» και τα έσοδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή