Χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων έλαβε το «ραντάρ» της νεοφυούς Augmenta

Χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων έλαβε το «ραντάρ» της νεοφυούς Augmenta

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική χρηματοδοτική ένεση από διεθνείς και εγχώριους επενδυτές έλαβε η ελληνική νεοφυής εταιρεία Augmenta του Γιώργου Βαρβαρέλη και Δημήτρη Ευαγγελόπουλου, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αγροτεχνολογίας από το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»,  η εταιρεία άντλησε 8 εκατ δολ (Series A) με βασικούς επενδυτές την CNH Industrial, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γεωργικών οχημάτων παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση άνω των 20 δισ δολ και την Pymwymic, που αποτελεί έναν από τους πρώτους επενδυτές εταιρειών βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη (impact investor).

Στον χρηματοδοτικό γύρο συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές όπως το ελληνικό fund, Marathon Venture Capital καθώς και το διεθνές venture capital, Hardware Club. Η καινοτομία της Augmenta, βασίζεται σε ένα σύστημα (hardware και software) που έχει αναπτύξει η εταιρεία το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας των αγρό και κάνοντας σε πραγματικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργειες (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι).

Στη συνέχεια, το σύστημα, που αποτελείται από πολυφασματικές κάμερες «αντιλαμβάνεται», με την χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό και αποφασίζει αυτόματα να ρίξει όσο λίπασμα χρειάζεται στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο.

Έτσι, το σύστημα «κατανοεί» το γεωργικό περιβάλλον γύρω από το τρακτέρ σε πραγματικό χρόνο αυτοματοποιώντας στην συνέχεια γεωργικές εργασίες που είναι οικονομικά σημαντικές για τον αγρότη. Μέσω της τεχνολογίας της, η Augmenta δίνει την δυνατότητα στους αγρότες να μεταχειρίζονται κάθε τετραγωνικό του αγροκτήματός τους, σύμφωνα με τις πραγματικές του ανάγκες, χωρίς να σπαταλούν χρήματα σε έξτρα λιπάσματα ή άλλους είδους χημικά. Ήδη το σύστημά της χρησιμοποιείται σε 16 διαφορετικές χώρες σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής. 

Με την συγκεκριμένη επένδυση, η ομάδα της εταιρείας έχει στόχο να επιταχύνει τα σχέδια της για Έρευνα και Ανάπτυξη αλλά και να επεκταθεί σε περισσότερους τύπους καλλιέργειας στον κόσμο. Ενδεικτικά, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Augmenta φιλοδοξεί να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες αυτοματισμού όπως ο έξυπνος ψεκασμός χημικών για ζιζάνια, μία επιχειρηματική κίνηση που αναμένεται να οδηγήσει στην ταχεία ανάπτυξή της. Παράλληλα, μέρος της χρηματοδότησης θα διατεθεί για την κατασκευή χώρου στην Ελλάδα όπου θα πραγματοποιείται η παραγωγή των συστημάτων της εταιρείας, έτσι ώστε μέσα σε 14 μήνες να καταφέρει να αυξήσει την παραγωγή της από 20-25 συστήματα τον μήνα στα 120.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή