Απώλειες προξενεί η παράταση των lockdowns

Απώλειες προξενεί η παράταση των lockdowns

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν χθες από τα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους στα οποία είχαν εκτιναχθεί, καθώς το νέο κύμα της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα καλλιεργούν ανησυχία στους επενδυτές ότι θα ανακοπεί η πορεία της ανάκαμψης. Εντονότερη ανησυχία προκάλεσε ειδικότερα η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να παρατείνει το lockdown μέχρι και το Πάσχα χωρίς να ανοίξει τα εμπορικά καταστήματα. Την ίδια στιγμή, το κλίμα επιβαρύνει περαιτέρω η ανταλλαγή κυρώσεων ανάμεσα στην Ε.Ε. και στην Κίνα.

Ετσι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,2% καθώς ο νέος γύρος κυρώσεων κατά της Κίνας προκάλεσε υποχώρηση στις ασιατικές αγορές. Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειώσει άνοδο φθάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο και είχε αναπληρώσει έτσι το μεγαλύτερο μέρος από τις απώλειες της πανδημίας. Αιτία, βέβαια, ήταν η ελπίδα για μια ταχύτατα ανάκαμψη που θα έχουν προκαλέσει τα εμβολιαστικά προγράμματα σε συνδυασμό με τη στήριξη των κυβερνήσεων στις οικονομίες και προπαντός τη στήριξη από το πακέτο Μπάιντεν. 

Χθες, όμως, η εικόνα ανατράπηκε. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρές απώλειες 0,40%, όπως και ο CAC 40 του Παρισιού. Οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε, αντιθέτως, ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,03%. Από τους μεγάλους χαμένους της χθεσινής συνεδρίασης η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo, που σημείωσε πτώση 7% καθώς προειδοποίησε πως η έλλειψη ημιαγωγών που έχει προξενήσει η πανδημία στην παγκόσμια αγορά θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην παραγωγή της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ανακοίνωσή της είχε αντίκτυπο στις μετοχές εταιρειών βιομηχανικών προϊόντων όπως και σε εταιρείες του τομέα των υπηρεσιών. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε, ωστόσο, ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, που έχασε μέρος των πρόσφατων κερδών του, με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί χθες κατά 2,7%.

Οπως τόνισε στο Reuters ο Ντέιβιντ Μάντερν, αναλυτής αγοράς στην CMC Markets, «τώρα επικρατεί ο φόβος ενός ακόμη κύματος της πανδημίας στην ηπειρωτική Ευρώπη και η ανησυχία πως πολλές χώρες θα αναγκαστούν τελικά να ανοίξουν τις οικονομίες τους αργότερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει και απ’ όσο περίμεναν οι αγορές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή