Χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η ελληνική startup Augmenta

Χρηματοδότηση 8 εκατ. δολαρίων εξασφάλισε η ελληνική startup Augmenta

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η επένδυση θα μας βοηθήσει να επιταχύνουμε τα πλάνα μας στο κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης και να επεκταθούμε σε περισσότερους τύπους καλλιέργειας ανά τον κόσμο. Ενα άλλο μέρος της επένδυσης θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή υποδομής εντός της οποίας θα πραγματοποιείται η παραγωγή των συστημάτων μας στην Ελλάδα, έτσι ώστε μέσα σε 14 μήνες να αυξήσουμε την παραγωγή μας από 20-25 συστήματα τον μήνα σε 120. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ομάδα μας, ενισχύοντάς τη με περίπου 20 συνεργάτες τον επόμενο χρόνο». 

Κάπως έτσι θα αξιοποιήσει η ελληνική νεοφυής εταιρεία Augmenta την επένδυση, ύψους 8 εκατ. δολ., που άντλησε από διε-θνείς και εγχώριους επενδυτές, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν στην «Κ» οι δημιουργοί της ελληνικής startup Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος. Βασικοί επενδυτές της εταιρείας σε αυτόν τον χρηματοδοτικό γύρο (series A) είναι η CNH Industrial, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γεωργικών οχημάτων παγκοσμίως με κεφαλαιοποίηση άνω των 20 δισ. δολ., και η Pymwymic, ένας από τους πρώτους επενδυτές εταιρειών βιώσιμης ανάπτυξης στην Ευρώπη (impact investor).

Στον χρηματοδοτικό γύρο συμμετείχαν και υφιστάμενοι επενδυτές όπως το ελληνικό fund Marathon Venture Capital, καθώς και το διεθνές venture capital Hardware Club. Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης που έχει αντλήσει από την ίδρυσή της η Augmenta αγγίζει περίπου τα 12 εκατ. δολάρια. Η καινοτομία της Augmenta βασίζεται σε ένα σύστημα (hardware και software) το οποίο εγκαθίσταται στην οροφή των γεωργικών οχημάτων, σαρώνοντας τον αγρό και κάνοντας σε πραγματικό χρόνο επιτόπιο έλεγχο σε καλλιέργειες (ρύζι, σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι). Στη συνέχεια, το σύστημα, που αποτελείται από πολυφασματικές κάμερες, «αντιλαμβάνεται», με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής όρασης, τα σημεία του χωραφιού που χρειάζονται λίπασμα ή κάποιο άλλο χημικό και αποφασίζει αυτόματα να ρίξει όσο λίπασμα χρειάζεται στην περιοχή εκείνη του χωραφιού που είναι απαραίτητο. Kοστίζει περίπου 10.000 ευρώ, ενώ οι υπηρεσίες αυτοματισμού που παρέχει το λογισμικό, μέσω του οποίου γίνεται για παράδειγμα η λιπασματοδιανομή, διατίθενται μεταξύ 0,20-0,30 λεπτών το στρέμμα (Software as a Service).  

«Ενας από τους βασικούς λόγους που επένδυσαν σε εμάς είναι και η νέα υπηρεσία που ετοιμάζουμε, η οποία αφορά τον έξυπνο ψεκασμό των φυτών για ζιζάνια. Μία τέτοια υπηρεσία που στοχεύει στον ψεκασμό συγκεκριμένων σημείων της καλλιέργειας αναμένεται να εξοικονομήσει 40-60% σε αρκετά τοξικά χημικά και πρόκειται να εκτοξεύσει την εταιρεία σε παγκόσμιο επίπεδο», επισημαίνει στην «Κ» ο Γιώργος Βαρβαρέλης, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Augmenta. 

«Τέλος, θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες καλλιέργειες, όπως οι αμπελώνες και οι καλλιέργειες ντομάτας. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται να φτιάξουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική, και αυτός θα είναι ο βασικός μας στόχος για το 2021», προσθέτει ο ίδιος. Το σύστημά της χρησιμοποιείται σε 16 χώρες στον κόσμο, ενώ η εταιρεία μετέφερε πρόσφατα το R&D της στη Μεταμόρφωση σε έναν χώρο 1.100 τ.μ., όπου θα αναπτύσσει τα συστήματά της και θα πετύχει την ενίσχυση της παραγωγής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή