Νέα τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. δρομολογεί η Alpha Bank

Νέα τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. δρομολογεί η Alpha Bank

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλό κεφαλαιακό απόθεμα που διατηρεί και μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy θα στηρίξει η Alpha Bank την πολιτική περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο στόχος είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έως τα τέλη του 2022 και, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών για τα ετήσια αποτελέσματα του 2020, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια νέα τιτλοποίηση ύψους 2 δισ. ευρώ καθώς και δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ. 

Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Alpha Bank παραμένει ισχυρός, και μετά την έκδοση του ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Tier II) ύψους 500 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται στο 16,9%. 

Ο δείκτης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση των τριών συναλλαγών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής Galaxy, ο δείκτης NPE στην Ελλάδα μειώνεται στο 24% από 52% και σε επίπεδο ομίλου στο 26,5%. 

Στον σχεδιασμό, με βάση τις χθεσινές ανακοινώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, είναι η τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου ύψος 2 δισ. ευρώ (project Cosmos) μέσω του προγράμματος «Ηρακλής ΙI», η πώληση δύο χαρτοφυλακίων ύψους 900 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (project Orbit) και 400 εκατ. ευρώ στην Κύπρο (project Sky), καθώς και μία πρόσθετη τιτλοποίηση συνθετικού τύπου. Αν και η τράπεζα έχει τη δυνατότητα έκδοσης κεφαλαίων τύπου ΑΤΙ έως και 800 εκατ. ευρώ, δεν θα χρειαστεί να καταφύγει σε αυτή την επιλογή εντός του 2021. Στο πλάνο της τράπεζας είναι πάντως η έκδοση εντός του 2021 ομολόγων (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας. 

Με βάση τα αποτελέσματα του 2020 τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 104 εκατ. ευρώ, σταθεροποιημένα σε σχέση με το 2019, παρά τις αυξημένες προβλέψεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ έναντι 995 εκατ. ευρώ που πήρε η τράπεζα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία κατά το τρέχον έτος ανέρχονται σε 1 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολο του χαρτοφυλακίου εκτιμάται η αύξηση των NPEs στο 1,7 δισ. ευρώ. Με βάση τις προβλέψεις, από το σύνολο των 5,5 δισ. ευρώ που έχουν τεθεί σε μορατόριουμ, το 67% έχει επανέλθει σε καθεστώς εξυπηρέτησης και το ποσοστό των δανείων που θα βρεθεί σε κίνδυνο αθέτησης εκτιμάται στο 18%. Μεταξύ των δανείων που εξυπηρετούνται, ένα ποσοστό 10% οφείλεται στην ένταξη σε πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην αρχική δόση (step up), ενώ άλλο ένα 10% έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα». Συνολικά, το 86% των δανείων που έλαβαν αναστολή εντός του 2020 έχει αρχίσει να εξυπηρετείται. 

Οπως προκύπτει από τα ετήσια αποτελέσματα, η κερδοφορία στηρίχθηκε μεταξύ άλλων στα χρηματοοικονομικά κέρδη που προέκυψαν από την ανταλλαγή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Συγκεκριμένα, τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ανήλθαν σε 690 εκατ. ευρώ έναντι 410 εκατ. ευρώ το 2019, από τα οποία τα 430 εκατ. ευρώ είναι από το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου αυξήθηκε κατά 5% και ανήλθε σε 28,2 δισ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα ανήλθαν στα 5,6 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις του ομίλου ανήλθαν στα 43,8 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 90% στο τέλος Δεκεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή