Πατάει γκάζι η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών μηχανών

Πατάει γκάζι η παγκόσμια αγορά ηλεκτρικών μηχανών

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Volcon Grunt δεν είναι μία τυπική μοτοσικλέτα. Διαθέτει ελαστικά από καουτσούκ, που φουσκώνουν και θυμίζουν καρτούν, ένα μοναδικό προβολέα LED και μάλλον δεν είναι ιδανική για να χρησιμοποιηθεί μέσα στην πόλη. Αλλά με τελική ταχύτητα στα 60 μίλια (δηλαδή 97 χιλιόμετρα) την ώρα, και έναν ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος προσφέρει αυτονομία 100 μιλίων με μία φόρτιση, μπορείτε να ανεβείτε στη Volcon Grunt και να χαθείτε στη φύση χωρίς κανέναν θόρυβο. Η μοτοσικλέτα κοστίζει σχεδόν 6.000 δολάρια και απευθύνεται σε κυνηγούς, πεζοπόρους ψαράδες, παρατηρητές πουλιών και άλλους θηρευτές της περιπέτειας στην ύπαιθρο, όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg.

Κατά τον Αντριου Λάισνερ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Volcon με έδρα το Οστιν στο Τέξας, «αυτή είναι μια μοτοσικλέτα που δεν έχει σχεδιαστεί για μοτοσικλετιστές». Το ίδιο φαίνεται μπορεί να ειπωθεί για πολλές από τις ανταγωνίστριές της, οι οποίες έρχονται να καλύψουν τις ανάγκες όσων θέλουν εύκολη μετακίνηση στην πόλη ή την εξοχή και ταυτόχρονα δεν επιθυμούν να ρυπαίνουν – και ίσως να μην έχουν ποτέ άλλοτε οδηγήσει μοτοσικλέτα στη ζωή τους. Τα τελευταία είκοσι χρόνια υπήρχε κινητικότητα γύρω από το ηλεκτρικό αμάξι, αλλά όχι γύρω από τα δίτροχα οχήματα και τώρα φαίνεται πως ωρίμασαν οι συνθήκες.

Για την αμερικανική αγορά οι επιλογές είναι πολλές είτε κάποιοι θέλουν εδραιωμένα εμπορικά σήματα όπως αυτό της Harley Davidson, που βέβαια απευθύνεται σε συγκεκριμένα βαλάντια, εφόσον η τιμή της φθάνει τις 30.000 δολάρια, είτε άλλα καινοφανή. Υπάρχουν μοτοσικλέτες πόλης, σπορτίφ, ή και ελίτ «μηχανές» που ξεπερνούν τις 100.000 δολάρια, αν θες να τις αγοράσεις. Ενα ηλεκτρικό μοτοποδήλατο είναι αυτό με την επωνυμία Zero SR/S, το οποίο κοστίζει σχεδόν 20.000 δολάρια, το αγαπούν οι σταρ του Χόλιγουντ και όσοι διαθέτουν αμάξι Tesla. Αναφορικά με το πλαίσιο ανάπτυξης της τεχνολογίας, εκείνη, που αφορούσε την ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα είχε περιοριστεί από το υψηλό –αρχικά– κόστος των μπαταριών. Σταδιακά αυτό μειώνεται. Το 2019 σε παγκόσμια κλίμακα η αγορά ηλεκτρικών μοτοσικλετών και σκούτερ έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, Global Market Insights. Προβλέπεται δε να αυξηθεί κατά 4% ετησίως στο άμεσο μέλλον και θα φτάσει τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, όπως αναφέρει η GMI. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή