Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές στην Ευρώπη

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και αρχικά είχαν εμφανίσει πτώση παρά τα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού λίγο πριν από το κλείσιμο της αγοράς, οι Dow Jones και S&P ενισχύονταν 0,98% και 0,62% αντίστοιχα. Το ευρώ υποχώρησε προς το δολάριο 0,2% στο 1,1827 δολάριο. Το αργό Ν. Υόρκης παρουσίασε άνοδο 4,7% στα 60,70 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της καθήλωσης ενός γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στο μέσο της διώρυγας του Σουέζ, προξενώντας διακοπή της ροής διέλευσης των πλοίων. 

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης των στοιχείων για τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών σε μεταποίηση και υπηρεσίες της Ευρωζώνης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 0,7% σε επίπεδα ναδίρ 15νθημέρου. Στη συνέχεια ανέκτησε το χαμένο έδαφος, περιόρισε τις απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,02%. Τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές των ομίλων ταξιδίων, διότι οι ελπίδες για ανάκαμψη τους θερινούς μήνες εξανεμίζονται. Το τρίτο κύμα της πανδημίας, η αύξηση των κρουσμάτων και η παράταση του εγκλεισμού σκιάζουν την ευοίωνη εικόνα που αποτυπώνεται στους Δείκτες Διευθυντών Προμηθειών με άνοδο στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο από τις 48,8 του Φεβρουαρίου. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο προϊστάμενος αναλυτής αγορών της CMC Markets, Μάικλ Χιούζον, «η ψυχολογική διάθεση των συναλλασσομένων είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη, αν σκεφθεί κανείς ότι η αισιοδοξία, η οποία τους οδήγησε να εκδηλώσουν ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον προ δύο και τριών εβδομάδων, άρχισε να μειώνεται λόγω της απειλής ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη και της απόφασης για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα – και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Γαλλίας και της Γερμανίας». 

Το δε έγκριτο ινστιτούτο Ιfo στη Γερμανία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη στο 3,7% φέτος, από το 4,2% προηγουμένως. Πλην του DAX στη Φρανκφούρτη, που έκλεισε με -0,35%, οι λοιποί δείκτες είχαν κέρδη. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με 0,20%, ο CAC 40 στο Παρίσι με 0,03%, με 0,39% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,64% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. «Εκτιμούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια παύση και όχι στη λήξη της περιόδου αγοραστικού ενδιαφέροντος και θεωρούμε ότι το β΄ εξάμηνο η ανάκαμψη θα είναι δυναμική», τονίζει τέλος η Μισέλ Μοργκάντι, υπεύθυνη στρατηγικής μετοχών της Generali Insurance Asset Management. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή