Σε επένδυση 20 δισ. δολαρίων προχωράει η Intel στην Αριζόνα

Σε επένδυση 20 δισ. δολαρίων προχωράει η Intel στην Αριζόνα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλη τη βιομηχανία και τη μεταποίηση διεθνώς και σε όλο το εύρος των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας από την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και κλιματιστικών μέχρι την παραγωγή οχημάτων και αεροσκαφών. To πρόβλημα οφείλεται στο ότι το μεγαλύτερο μέρος της προμήθειας των συγκεκριμένων εξαρτημάτων προέρχεται από δύο χώρες και μόνον, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Εξ ου και ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας της Intel θα ανταποκριθεί άμεσα για να καλύψει τις ανάγκες του και αυτές άλλων, με το να επενδύσει 20 δισ. δολάρια για την κατασκευή δύο νέων εργοστασίων ημιαγωγών στην Αριζόνα. Αυτό το σχέδιο αποτελεί και τον βασικό άξονα μιας φιλόδοξης στρατηγικής ανάκαμψης των ιδίων δραστηριοτήτων, όπως αναφέρει σχετικά σε δημοσίευμά της η εφημερίδα των Financial Times. Σε αυτήν η Intel εντάσσει και τις υπεργολαβίες, αλλά μόνον, όταν το κρίνει αναγκαίο, καθώς και την έναρξη νέων υπηρεσιών προς τρίτους, οι οποίες σχετίζονται με παραγωγή ημιαγωγών για Η/Υ.

Η πολυετής στρατηγική, την οποία χαράσσει ο άρτι τοποθετηθείς διευθύνων σύμβουλος, Πατ Γκέλσινγκερ, αποδεικνύει τη δέσμευση της Intel να παράγει την πλειονότητα ημιαγωγών που χρειάζεται και θέτοντας τέλος σε κάθε συζήτηση ότι πρέπει να αποσυρθεί από τη δραστηριότητα αυτή, επειδή υστερεί έναντι των κορυφαίων TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) και Samsung. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο αμερικανικός όμιλος κατασκευάζει μητρικές πλακέτες, κάρτες δικτύου, μνήμες τύπου flash, μονάδες επεξεργασίας γραφικών και άλλες συσκευές. Ταυτόχρονα, εγκαινιάζει την Intel Foundry Services για να κατασκευάζει ημιαγωγούς για λογαριασμό τρίτων. Πρόκειται για μία σημαίνουσα αλλαγή στο μοντέλο της Intel, με έδρα τη Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια, δεδομένου ότι το διαφορετικό που πρέσβευε ως εταιρεία ήταν να διαδραματίζει ρόλο και σχεδιαστή και κατασκευαστή.

Οπως προαναφέρθηκε, η νέα στρατηγική της έρχεται εν μέσω μιας παγκόσμιας έλλειψης τσιπ, που προκαλεί όλεθρο στην αυτοκινητοβιομηχανία. «Μια βασική πρόκληση είναι η πρόσβαση στην παραγωγική ικανότητα», δήλωσε ο κ. Γκέλσινγκερ για την κρίση. «Η Intel είναι σε μοναδική θέση να ανταποκριθεί στην ευκαιρία και την αυξανόμενη ζήτηση». Τα δύο νέα εργοστάσια θα αρχίσουν την παραγωγή το 2024. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκινούν φέτος δίνοντας τη δυνατότητα να υπάρχουν 3.000 εργασίες στον κατασκευαστικό τομέα. Μόλις χτιστούν τα εργοστάσια, θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 3.000 «μόνιμες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας με υψηλές αποδοχές» και περίπου 15.000 θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμης απασχόλησης στην περιοχή, όπως ανακοίνωσε η Intel. Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι θα ήταν πιο ανοιχτή σε αυτό που ονομάζει «συναγωνισμό», ή στο να επινοήσει τρόπους συνεργασίας με τους παραδοσιακούς αντιπάλους της, όπως η ταϊβανέζικη TSMC και η Samsung της Νότιας Κορέας. «Η στρατηγική χρήση εξωτερικών χυτηρίων της Intel για την κατασκευή ημιαγωγών είναι ένα υποτιμημένο γεγονός», δήλωσε ο νέος διευθύνων σύμβουλός της.

Αναφορικά τώρα με τις νέες υπηρεσίες για τρίτους, που λανσάρει ο αμερικανικός όμιλος με επικεφαλής τον Ράντιρ Τάκουρ, αυτές θα αναλάβουν την κατασκευή ημιαγωγών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μία σημαντική εξέλιξη, δεδομένης της συγκέντρωσης αυτών των διαδικασιών στη Νοτιοανατολική Ασία έως σήμερα. Τέλος, βάσει στοιχείων, που παρουσίασε ο Πατ Γκέλσινγκερ, στην περιφέρεια αυτή αντιστοιχεί το 80% της κατασκευής των ημιαγωγών, στις ΗΠΑ το 15% και το 5% στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή