522 εκατ. δολάρια για εξαγορές ελληνικών startups το 2020

522 εκατ. δολάρια για εξαγορές ελληνικών startups το 2020

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τετραπλασιάστηκε το ποσό των εξαγορών νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν έδρα ή παρουσία στην Ελλάδα κατά την περυσινή χρονιά σε σύγκριση με το 2019. Εάν και ο αριθμός των νεοφυών επιχειρήσεων που εξαγοράστηκαν ήταν μικρότερος σε σύγκριση με το 2019, τα τιμήματα για την απόκτησή τους από τις ξένες τεχνολογικές εταιρείες κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα.

Ετσι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσε το ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, το 2020 πραγματοποιήθηκαν 8 εξαγορές ελληνικών startups έναντι 10 το 2019, με το ποσό των εξαγορών να ανέρχεται, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, την περασμένη χρονιά στα 522 εκατ. δολ. από 119 εκατ. δολ. το 2019. Πέρυσι, σημειώθηκαν δύο από τις μεγαλύτερες εξαγορές ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, με εκείνη της InstaShop, της εταιρείας που δραστηριοποιείται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά και της Softomotive να ξεχωρίζουν, καθώς περιήλθαν η πρώτη στον έλεγχο της γερμανικής Delivery Hero και η δεύτερη σε εκείνον της Microsoft. Παράγοντες της αγοράς των startups προβλέπουν ότι εφεξής, 2 με 4 εξαγορές αντίστοιχου μεγέθους θα αρχίσουν να πραγματοποιούνται στη χώρα μας σε διάστημα δύο – τριών ετών. 

Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης, το ποσό των εξαγορών που αφορά εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα ήταν το 2020 μεγαλύτερο από εκείνο των χρηματοδοτήσεων που εξασφάλισαν ελληνικές startups. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το ύψος των χρηματοδοτήσεων σε εταιρείες με δραστηριότητα στη χώρα μας ανήλθε πέρυσι στα 386 εκατ. δολ., πόσο 39 φορές μεγαλύτερο συγκριτικά με το 2010.

Επίσης, τη δεκαετία 2010-2020, 84 νεοφυείς επιχειρήσεις εξαγοράστηκαν (σε αυτές περιλαμβάνονται και εκείνες που ανήκουν σε Ελληνες του εξωτερικού, χωρίς όμως να έχουν παρουσία στη χώρα μας), ενώ άλλες 8 εταιρείες ιδρυτών ελληνικής καταγωγής μπήκαν στο Χρηματιστήριο. Συνολικά, ο αριθμός των εξαγορών από μία το 2010 έφτασε τις 18 το 2019 και τις 14 το 2020. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το συνολικό ποσό εξαγορών σκαρφάλωσε στα 7,5 δισ. δολ. (μαζί με όσες startups Ελλήνων ιδρυτών δεν έχουν παρουσία στην Ελλάδα), ενώ το 2020 καταγράφηκε το μεγαλύτερο ιστορικά ποσό εξαγορών ανά έτος, αγγίζοντας τα 2,6 εκατ. δολ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή