Θετικά «βλέπουν» οι οίκοι τα σχέδια μείωσης κόκκινων δανείων της Alpha

Θετικά «βλέπουν» οι οίκοι τα σχέδια μείωσης κόκκινων δανείων της Alpha

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά υποδέχτηκαν οι διεθνείς οίκοι τις ανακοινώσεις της διοίκησης της Alpha Bank για τα σχέδια περαιτέρω μείωσης των κόκκινων δανείων, μετά τη συμφωνία-ορόσημο του Galaxy, επισημαίνοντας πως θα ενισχύσουν σημαντικά το επενδυτικό της αφήγημα. 

Η JP Morgan δηλώνει εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι μετά το κομβικό deal για το Galaxy ύψους 10,8 δισ. ευρώ, η Alpha Bank ανακοίνωσε δύο νέες συναλλαγές NPE για το 2021, συνολικού ύψους 2,9 δισ. ευρώ, με στόχο το απόθεμα NPEs να μειωθεί στα 5,9 δισ. ευρώ, από την κορυφή των 28 δισ. ευρώ το 2016. 

Ανοδος μετοχής

O διεθνής οίκος εκτιμά πως η έγκαιρη ολοκλήρωση του Galaxy είναι αξιοσημείωτο επίτευγμα, εν μέσω όλων των προκλήσεων που έχει θέσει η πανδημία, και υπογραμμίζει ότι η ποιότητα του υπολοίπου χαρτοφυλακίου NPEs είναι καλύτερη από πριν. Ενώ η διοίκηση στοχεύει να το μειώσει στα 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2022, θεωρεί ότι η περαιτέρω επιτάχυνση της εκκαθάρισης NPE θα αυξήσει την ορατότητα στο κόστος κινδύνου και στους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (ROTE), οδηγώντας σε άνοδο των μετοχών της τράπεζας από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων, και θέτει την τιμή-στόχο στο 1,20 ευρώ με σύσταση «αγοράς» (από 0,9040 ευρώ που έκλεισε χθες).

Από την πλευρά της, και η Goldman Sachs τονίζει πως τα νέα σχέδια μείωσης των NPEs που ανακοίνωσε η διοίκηση αναμένεται να ενισχύσουν τη μετοχή της και έτσι διατηρεί σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο το 1,03 ευρώ. Τα σχέδια αυτά, όπως επισημαίνει, θα μειώσουν τον δείκτη των ελληνικών NPEs κάτω του 18% φέτος και κάτω του 10% στα τέλη του 2022.  

Αισιόδοξη εμφανίζεται και η Wood για την Alpha Bank, θέτοντας ως τιμή-στόχο το 1,5 ευρώ και δίνοντας επίσης σύσταση «αγοράς». Οπως σχολιάζει, η Alpha Bank ακολουθεί μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τη μείωση του δείκτη NPEs σε μονοψήφια επίπεδα, σκοπεύοντας να διατηρήσει τα τρέχοντα ενσώματα ίδια κεφάλαια και τα κεφαλαιακά της επίπεδα άθικτα. Οπως τονίζει, η ορατότητα θα ενισχυθεί σημαντικά μετά και την ολοκλήρωση των συναλλαγών στο πλαίσιο του «Ηρακλή 2», ενώ εμφανίζει ανώτερη κεφαλαιακή θέση, γεγονός που δεν δικαιολογεί το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της έναντι της Eurobank και της Εθνικής (στο 50%). 

Ανεβάζει ταχύτητα

Η Alpha Bank γυρίζει σελίδα με την τιτλοποίηση Galaxy, ενώ ανακοίνωσε άλλες τρεις νέες τιτλοποιήσεις, οι οποίες θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο και θα έχουν αντίκτυπο 70 μονάδες βάσης στα κεφάλαια, με τις 60 μονάδες βάσης να έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στα στοιχεία του τέταρτου τρίμηνου του 2020, επισημαίνει η Axia Research, διατηρώντας την τιμή-στόχο των 2,40 ευρώ με σύσταση «αγοράς». Μάλιστα, σημειώνει, η διοίκηση άφησε την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω επιτάχυνση της μείωσης των NPEs, ενώ εισροές NPEs από τα μορατόρια είναι διαχειρίσιμος. Τέλος, πιο επιφυλακτική εμφανίστηκε η UBS, καθώς τηρεί «ουδέτερη» στάση και δίνει τη χαμηλότερη τιμή-στόχο (0,73 ευρώ), αν και υπογραμμίζει ότι αναμένει θετική αντίδραση από την αγορά στα αποτελέσματα της τράπεζας, λόγω και των σχεδιαζόμενων πρόσθετων κινήσεων στο μέτωπο των NPEs καθώς και του ισχυρού κεφαλαιακού της δείκτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή