Ενίσχυση μεταποίησης τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη

Ενίσχυση μεταποίησης τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ζώνη του Ευρώ επέστρεψε σε αναπτυξιακή πορεία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά της εταιρείας Markit. Την ίδια ώρα, οι οικονομίες της Ευρώπης βρίσκονται στη «δίνη» ενός νέου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού που είναι ικανό να «εκτροχιάσει» οποιαδήποτε ανάκαμψη.

Η προκαταρκτική μέτρηση του σύνθετου δείκτη flash composite PMI της IHS Markit για τη Ζώνη του Ευρώ, ο οποίος εξετάζει τη δραστηριότητα τόσο στις κατασκευές όσο και στις υπηρεσίες, αυξήθηκε στις 52,5 μονάδες τον Μάρτιο από 48,1 τον Φεβρουάριο. Υπενθυμίζεται ότι οποιαδήποτε τιμή πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50,0 μονάδων υποδεικνύει συνολική βελτίωση των συνθηκών του τομέα.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν την πρώτη ανάπτυξη στην περιοχή από τον Σεπτέμβριο και τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιούλιο. «Η οικονομία της Ευρωζώνης ξεπέρασε τις προσδοκίες τον Μάρτιο, δείχνοντας μια καλύτερη από το αναμενόμενο ανάπτυξη χάρη κυρίως σε μια αύξηση-ρεκόρ της παραγωγής», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ο κλάδος της μεταποίησης υπήρξε ο «οδηγός» των καλών οικονομικών επιδόσεων αυτό τον μήνα, ωστόσο, ακόμη και ο κλάδος των υπηρεσιών που φέρει τις «πληγές» από την πανδημία παρουσίασε επίσης βελτίωση, φτάνοντας σε υψηλό των επτά μηνών.

«Οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί εν μέσω αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης COVID-19 και νέων μέτρων lockdown. Αυτή η κίνηση δύο ταχυτήτων της οικονομίας θα παραμείνει πιθανότατα για κάποιο χρονικό διάστημα, καθώς οι κατασκευαστές επωφελούνται από την ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης, αλλά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών για τις οποίες απαιτείται φυσική παρουσία ώστε να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές παραμένουν περιορισμένες από τους κοινωνικούς περιορισμούς», δήλωσε ο Oουίλιαμσον.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα η ΕKT προέβλεψε ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης 4% για φέτος και 4,1% για το 2022. Ωστόσο, η πρόβλεψη εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας και τον ρυθμό των εμβολιασμών στην περιφέρεια.

Αύξηση-ρεκόρ σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, τροφοδοτώντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την καλή εικόνα της μεταποίησης στην Ευρωζώνη που σημείωσε ανάπτυξη για πρώτη φορά μέσα σε έξι μήνες. Στη Γαλλία τα τελευταία δεδομένα επιχειρηματικής δραστηριότητας για τη χώρα βρέθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, αν και εξακολουθούν να είναι σε συρρίκνωση. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI για τη Γαλλία διαμορφώθηκε στις 49,5 μονάδες τον Μάρτιο από 47,0 τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή