Στο μικροσκόπιο το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Στο μικροσκόπιο το σχέδιο απολιγνιτοποίησης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θεσμικό πλαίσιο, αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και κατάρτιση εργατικού δυναμικού είναι τα θέματα που προβληματίζουν τους επενδυτές που σχεδιάζουν να πάρουν μέρος στο εθνικό εγχείρημα μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Τα τρία αυτά ζητήματα τέθηκαν στο «Economic and Commercial Diplomats Club of Greece», που διοργάνωσε το «Enterprise Greece» με τη συμμετοχή 33 διπλωματών (εμπορικοί και οικονομικοί ακόλουθοι) από 20 χώρες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια εις βάθος πληροφόρηση για το σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης (ΣΔΑΜ) και να θέσουν μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία απασχολούν τις επιχειρήσεις των χωρών τους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις δύο ελληνικές περιφέρειες. Αυτό που, όπως μεταφέρουν στην «Κ» παράγοντες που συμμετείχαν στο κλειστό αυτό κλαμπ, απασχολεί πρωτίστως τους επενδυτές είναι το κατά πόσον η ελληνική πολιτεία μπορεί να διασφαλίσει ένα ευνοϊκό και σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Ζήτησαν πληροφόρηση για το πώς θα διασφαλιστεί ένα τέτοιο πλαίσιο, καθώς και για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα ειδικά κίνητρα που προβλέπει το ΣΔΑΜ για την προσέλκυση επενδύσεων, τα οποία εφόσον διασφαλίσουν την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δημιουργούν πράγματι ένα εξαιρετικά ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον. Εξίσου σημαντικό ζήτημα για τους επενδυτές, το οποίο αναδείχθηκε στη χθεσινή εκδήλωση του «Enterprise Greece», είναι η διασφάλιση κοινωνικής συναίνεσης, με τους διπλωμάτες να θέτουν σειρά ερωτημάτων για τις αντιδράσεις στις επενδύσεις των ΑΠΕ που έχουν διογκωθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Εμπειρογνωμόνων του ΣΔΑΜ Γιάννης Τζώρτζης, ο οποίος και παρουσίασε στους διπλωμάτες το σχέδιο δίκαιης μετάβασης, χρειάστηκε να δώσει απαντήσεις σχετικά με το κατά πόσον η ελληνική πολιτεία έχει προετοιμάσει τις τοπικές κοινωνίες για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που προωθεί.

Ο κ. Τζώρτζης ενημέρωσε ότι έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία τακτική της διαβούλευσης του ΣΔΑΜ, το οποίο στη συνέχεια ενσωμάτωσε και τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς της περιοχής, όπως και η διαβούλευση των εδαφικών σχεδίων που ολοκληρώθηκε στις 18 Μαρτίου, και αυτή την περίοδο αξιολογούνται οι προτάσεις που θα ενσωματώσει, διαβεβαιώνοντας ότι στόχος είναι η ένταξη των τοπικών κοινωνιών στον μετασχηματισμό που συντελείται στην περιοχή τους, γιατί μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πετύχει.

Το τρίτο θέμα που τέθηκε από την πλευρά των διπλωματών, είναι η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Πώς θα επανεκπαιδεύσεις εργαζομένους που είναι αποκλειστικά συνδεδεμένοι με τη μονοκαλλιέργεια του λιγνίτη, δεδομένου ότι οποιοδήποτε νέο επιχειρηματικό εγχείρημα θα πρέπει να το στηρίξεις με τους εργαζομένους της περιοχής, να μπορούν να ανταποκριθούν, είναι το ερώτημα που τέθηκε από την πλευρά των διπλωματών ακολούθων, με την πλευρά της συντονιστικής επιτροπής να ενημερώνει για τις συνεργασίες με τα Πανεπιστήμια Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου αλλά και τον ΟΑΕΔ για την επανεκπαίδευση των εργαζομένων και να δηλώνει επίσης ανοιχτή σε προτάσεις από εταιρείες. Η αμεσότητα του όλου εγχειρήματος, όπως εξήγησε ο κ. Τζώρτζης, έχει να κάνει και με την άμεση ενεργοποίηση του εργατικού δυναμικού μέσω της αποκατάστασης των γαιών που θα επιστρέψει η ΔΕΗ στο Δημόσιο, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στη χθεσινή εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και την Αλγερία, την Αφρική, καθώς και τις αραβικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή