Με διαδικασίες fast track η υπογειοποίηση των δικτύων

Με διαδικασίες fast track η υπογειοποίηση των δικτύων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Τα έργα υπογειοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσουν με διαδικασίες fast track, προκειμένου να θωρακιστεί το συντομότερο δυνατόν το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας έναντι ακραίων καιρικών συνθηκών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καταρτίζει αυτή την περίοδο, και αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή μέσα στον Απρίλιο, νομοθετική ρύθμιση που θα απαλλάσσει τον ΔΕΔΔΗΕ από την υποχρέωση προέγκρισης των έργων υπογειοποίησης δικτύου από τη ΡΑΕ, ενώ θα προβλέπει παράλληλα πιο ευέλικτες διαδικασίες αδειοδότησης για να προχωρήσει η υπογειοποίηση μέσα από δασικές και αστικές περιοχές. Σε ό,τι αφορά την υποχρέωση προέγκρισης των έργων δικτύου από τη ΡΑΕ, η οποία εξετάζεται να παρακαμφθεί για την υπογειοποίηση των γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης, συνδέεται με την ενσωμάτωση της αξίας τους στην περιουσιακή βάση του Διαχειριστή για τον υπολογισμό στη συνέχεια του ετήσιου εσόδου για την ανάκτηση των επενδύσεων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ΔΕΔΔΗΕ μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και τις εκτεταμένες βλάβες του δικτύου έχει θέσει ως προτεραιότητα την υπογειοποίηση καλωδίων σε περιοχές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου τόσο κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω χιονοπτώσεων και ισχυρών ανέμων, όσο και κατά τη θερινή, λόγω των πυρκαγιών. Σε πρώτη φάση προωθούνται έργα με αρχικό προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 135 εκατ. προτείνεται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα υπογειοποίησης του δικτύου περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες άμεσης προτεραιότητας. Η πρώτη αφορά περιοχές όπως τα δάση, μέσα από τα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι, όπως π.χ. το Τατόι, η Πάρνηθα και τα βουνά στην Εύβοια. Η δεύτερη, οικισμούς και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας Αττικής, όπου η χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων, και η τρίτη κατηγορία, παραδοσιακούς και ελκυστικούς προορισμούς όπως τα νησιά, όπου το θέμα είναι αισθητικού χαρακτήρα. 

Το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ εκτείνεται σε περίπου 240.000 χιλιόμετρα και μέχρι σήμερα ένα πολύ μικρό μέρος, περίπου το 10%, είναι υπόγειο. Ενας παράγοντας που θα κρίνει την έκταση του εγχειρήματος της υπογειοποίησης είναι το κόστος, το οποίο κινείται τουλάχιστον τρεις φορές πάνω από το αντίστοιχο της εναέριας γραμμής και οδηγεί σε υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών. 

Το κόστος εγκατάστασης μιας γραμμής μέσης τάσης 1.000 μέτρων υπόγειου δικτύου κυμαίνεται γύρω στις 100.000 ευρώ έναντι 30.000 ευρώ της εναέριας. Το τελικό πρόγραμμα υπογειοποίησης θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση μελέτης που θα διενεργήσει ο ΔΕΔΔΗΕ έπειτα από εντολή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο υπουργός έχει ζητήσει επίσης από τον ΔΕΔΔΗΕ εκπόνηση ειδικής μελέτης για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος εντοπισμού βλαβών, αλλά και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε αφενός οι πολίτες να ενεργοποιούνται για τον εντοπισμό των δυνητικά επικίνδυνων δέντρων (δίπλα σε καλώδια), αφετέρου να επισπευσθεί η διαδικασία αποζημίωσης από φθορές που προκαλούνται με υπαιτιότητα του Διαχειριστή.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT