Πράσινο φως για το Hellenikon Sales Center στο Ελληνικό

Πράσινο φως για το Hellenikon Sales Center στο Ελληνικό

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρχιτεκτονική μελέτη του Hellenikon Sales Center ενέκρινε χθες το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το διώροφο κτίριο θα έχει εμβαδόν 840 τ.μ. και θα κατασκευαστεί στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά. Η χρήση του νέου κτιρίου προορίζεται να αφορά την πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και θα περιλαμβάνει χώρους διαλέξεων και παρουσιάσεων, δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού και ένα σημείο πώλησης. Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, το μικρό κτίριο θα λειτουργεί ως «πύλη εισόδου» στην επένδυση στο Ελληνικό και για τον λόγο αυτό θα τοποθετηθεί μεταξύ του οικιστικού Πύργου Marina Residential Tower (στα βόρεια) και του Εμπορικού Κέντρου Marina Mall (στα νότια). Υπενθυμίζεται ότι η ανέγερση του κτιρίου, καθώς και η μετατροπή ενός από τα διατηρητέα τολ της αεροπορίας σε κέντρο πληροφόρησης και η κατασκευή μιας παιδικής χαράς προβλέφθηκαν στον νόμο για τη διανομή των ιδιοκτησιών στο Ελληνικό, που ψηφίστηκε από τη Βουλή στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Συμφωνία με την Κομισιόν για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Εγινε μαθαίνουμε την προηγούμενη εβδομάδα και η τελευταία τεχνική συνάντηση που εκκρεμούσε με την Κομισιόν για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και επήλθε συμφωνία. Κάτι που ικανοποίησε το οικονομικό επιτελείο και ιδίως τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος το πάλεψε, γιατί πιστεύει στο μέτρο. Θυμίζουμε ότι τα 13 δισ. ευρώ των δανείων θα καλύψουν το πολύ το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο θα μοιραστεί μεταξύ ιδιώτη επενδυτή (20% τουλάχιστον) και τραπεζικού δανεισμού (30% τουλάχιστον). Αρα, τα 13 δισ. των δανείων, εφόσον απορροφηθούν, θα μεταφραστούν σε επενδύσεις τουλάχιστον 26 δισ. ευρώ. Αλλά όλα αυτά θα τα μάθουμε αναλυτικότερα από  Δευτέρα, που θα συζητηθεί το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης (τα 18 δισ. των επιχορηγήσεων και τα 13 δισ των δανείων) στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ την Τετάρτη, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός μια σύνοψη 100 σελίδων.

Οι τράπεζες βάζουν πωλητήριο στο νέο λιμάνι του Αστακού

Πάνω από 13 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το ιδιωτικό λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, με τις σχετικές υποδομές (φωτό), πέρασε υπό τον έλεγχο των τραπεζών και δη των Alpha Bank και Πειραιώς. Πρόκειται για ένα περιουσιακό στοιχείο της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ, η οποία το 2007, υπό την πίεση των χρεών, υποχρεώθηκε στην ουσία να το παραχωρήσει στις δύο τράπεζες, με αντάλλαγμα τη διαγραφή τραπεζικού δανεισμού αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, η μεν ΑΕΓΕΚ έχει πλέον «σβήσει» από τον «χάρτη» των κατασκευών, οι δε λιμενικές υποδομές έχουν μείνει αχρησιμοποίητες, παρότι το λιμάνι είχε προλάβει να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Λιμένων και μάλιστα διαθέτει μέχρι και άδεια εκτελωνισμού. Σήμερα, οι τράπεζες ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην πώληση του ακινήτου και των υποδομών του. Αγοραστές φέρονται να είναι αραβικά συμφέροντα και μέτοχοι της Archirodon. Στόχος είναι η μετατροπή του Αστακού σε σημαντικό κόμβο για τον θαλάσσιο τουρισμό, μέσω της φιλοξενίας πολυτελών γιοτ και θαλαμηγών, με δεδομένο ότι πλέον έχουν διευρυνθεί και οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή