Γρίφος η φετινή τουριστική σεζόν

Γρίφος η φετινή τουριστική σεζόν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπαρκή δεδομένα για να πραγματοποιήσει πρόβλεψη όσον αφορά την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν, επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος χθες κατά τη διάρκεια παρουσίασης μελέτης της Grant Thornton σχετικά με τη στρατηγική σημασία της φιλοξενίας για την Ελλάδα.

Ο Αλέξανδρος Βασιλικός απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ», τόνισε πως επί του παρόντος είναι άγνωστο εάν θα ανοίξουν περισσότερα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας από πέρυσι, ενώ εκτίμησε πως είναι λιγοστά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που είναι στην παρούσα φάση ανοιχτά. Επεσήμανε πάντως πως και φέτος οι όροι με τους οποίους θα δραστηριοποιηθούν τα ξενοδοχεία θα είναι παραπλήσιοι με αυτούς που ίσχυσαν πέρυσι. Η ακριβής χρονική στιγμή, όμως, έναρξης της σεζόν, συμπλήρωσε, θα εξαρτηθεί από την πανδημία και την εξέλιξή της ένθεν και ένθεν των ελληνικών συνόρων.

Διατύπωσε ωστόσο αισιοδοξία για το γεγονός πως φέτος υπάρχουν «εργαλεία» που δεν υπήρχαν το 2020, όπως το πράσινο υγειονομικό πιστοποιητικό, τα rapid και self tests και η μεγάλη διαθεσιμότητα μοριακών τεστ, ενώ υπενθύμισε την προοπτική να εμβολιαστούν όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό το επόμενο διάστημα διασφαλίζοντας για τον κλάδο συνθήκες, κατά το δυνατόν, COVID free. «Εχουμε τη σιγουριά», συμπλήρωσε, «ότι η φιλοξενία θα δείξει πάλι τη δυναμική της, θα υπάρξει ένα ισχυρό rebound, για το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει το πότε, γιατί δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία σε ό,τι έχει να κάνει με μία υγειονομική κρίση αυτού του μεγέθους».

Διαβάστε επίσης:
Το «πείραμα της Ρόδου»: Μπορεί να υπάρξει τουρισμός εν μέσω πανδημίας;

Οσον αφορά τα βασικά ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton, με τίτλο «Η στρατηγική σημασία της φιλοξενίας για την Ελλάδα», που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, αυτά περιλαμβάνουν διάχυση ωφελειών της φιλοξενίας σε 17 κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και 9 τομείς με μέση ετήσια συνεισφορά περίπου 1 δισ. ευρώ, μόνο από την υλοποίηση επενδύσεων ανακαίνισης ξενοδοχειακών μονάδων.

Η έρευνα καταγράφει μέση ετήσια συνεισφορά στην οικονομία της χώρας ποσού 1,5 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις στη φιλοξενία (σύνολο καταλυμάτων και μονάδων εστίασης). Το ύψος των ετήσιων επενδύσεων σε ανακαινίσεις αγγίζει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η δημιουργία νέων καταλυμάτων φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι λοιπές επενδύσεις σε καταλύματα ανέρχονται στα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και σε 140 εκατ. ευρώ τα κονδύλια επενδύσεων στις μονάδες εστίασης. Οπως υπογραμμίζει η μελέτη, η φιλοξενία αποτελεί τον πρώτο κλάδο σε επίπεδο προσφοράς θέσεων εργασίας (1 στις 4 θέσεις εργασίας είναι αποτέλεσμα της φιλοξενίας). Ο κλάδος την περίοδο 2015-2019 παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση σε απασχολουμένους στη χώρα, κατά περίπου 30%.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thornton, ο πρόεδρος του ΞΕΕ τόνισε πως ο κλάδος της φιλοξενίας συνιστά «τον μεγαλύτερο ιδιώτη επενδυτή και εργοδότη της χώρας που κάθε χρόνο αποτελεί βασικό μοχλό στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Η έρευνα πιστοποιεί παράλληλα όχι μόνο τη συνεισφορά της φιλοξενίας στο ΑΕΠ και στα δημόσια έσοδα αλλά και τη μεγάλη συμβολή στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και την περιφερειακή ανάπτυξη, προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή