1,9% απώλειες εσόδων στην Intercontinental International ΑΕΕΑΠ

1,9% απώλειες εσόδων στην Intercontinental International ΑΕΕΑΠ

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένες ήταν οι απώλειες εσόδων και κερδών που κατέγραψε κατά τη διάρκεια του 2020 η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης εταιρείας, το 2020 τα έσοδα από μισθώματα υποχώρησαν κατά μόλις 1,9%, σε 8,16 εκατ. ευρώ, από 8,32 εκατ. ευρώ το 2019, παρά τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων κατά 40% σε επιλεγμένα ακίνητα του χαρτοφυλακίου της. Ο χαμηλός βαθμός έκθεσης της εταιρείας της οικογένειας Χαλικιά σε εμπορικά καταστήματα (όπου επιβλήθηκαν κατά βάση οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων) συνετέλεσε στον περιορισμό των οικονομικών ζημιών λόγω των μέτρων που ελήφθησαν για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων.

Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 5,83 εκατ. ευρώ, από 7,73 εκατ. ευρώ κατά το 2019, σημειώνοντας κάμψη της τάξεως του 24,5%. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων αφορά τις ζημίες από την αναπροσαρμογή των ακινήτων της εισηγμένης στην εύλογη αξία. Αυτές διαμορφώθηκαν πέρυσι σε 0,82 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,66 εκατ. ευρώ το 2019. 

Επιπλέον, το 2020 περιορίστηκαν και τα κέρδη από πωλήσεις ακινήτων σε σχέση με το 2019, καθώς δεν ξεπέρασαν τις 20.000 ευρώ, από 550.000 ευρώ. Αντίστοιχα, και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν κατά 22,7% και διαμορφώθηκαν σε 5,37 εκατ. ευρώ, από 6,9 εκατ. ευρώ το 2019. Υπενθυμίζεται ότι το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ αποτελείται από 32 ακίνητα, επιφάνειας 43.273 τ.μ., με την αξία τους να προσεγγίζει τα 95,5 εκατ. ευρώ. Πριν από την έλευση της πανδημίας η εισηγμένη σχεδίαζε την υλοποίηση ενός σημαντικού επενδυτικού προγράμματος για την ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου της κατά περίπου 40 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός διαφοροποιήθηκε, με τη διοίκηση της εταιρείας να προβαίνει και στην ακύρωση μιας συναλλαγής για την απόκτηση ενός πολυώροφου κτιρίου 1.300 τ.μ. στην οδό Τσακάλωφ 13 στο Κολωνάκι, την προηγούμενη άνοιξη, κατά το διάστημα του πρώτου κύματος της πανδημίας. Επρόκειτο για αυτοτελές κτίριο με ισόγειο κατάστημα, για το οποίο η εταιρεία είχε πλειοδοτήσει σε διαγωνισμό της Τράπεζας Πειραιώς, προσφέροντας τίμημα της τάξεως των 5,935 εκατ. ευρώ. Πλέον οι όποιες κινήσεις μετατίθενται για το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν εκτιμάται ότι θα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται η ομαλότητα στην αγορά ακινήτων και στην οικονομία συνολικότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή