Η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ σε ανάπτυξη και εμβολιασμούς

Η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ σε ανάπτυξη και εμβολιασμούς

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oσα διαθέσιμα στοιχεία σε πραγματικό χρόνο υπάρχουν, από τις κρατήσεις στα εστιατόρια έως τις προσλήψεις, φανερώνουν πως οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν να επωφεληθούν από την ταχεία διάθεση εμβολίων, την ώρα που ακόμα στη Γηραιά Ηπειρο η κατάσταση είναι ακινητοποιημένη λόγω παράτασης των απαγορευτικών μέτρων. Κι ενώ εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας των ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχία για τη χαλάρωση ή την πλήρη κατάργηση των περιορισμών της πανδημίας εν συγκρίσει με άλλες χώρες, προς το παρόν το αποτέλεσμα είναι να έχουν οι ΗΠΑ το προβάδισμα στην ανάκαμψη. Τα κρούσματα, ακόμα και μετά την αύξηση εντός του μηνός και για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, φθάνουν στα 131 ανά 100.000 άτομα σε 7 ημέρες, δηλαδή λιγότερα από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Reuters COVID-19 Global Tracker.

Στα εστιατόρια της Γερμανίας, βάσει της κλαδικής ιστοσελίδας OpenTable State of the Industry, οι κρατήσεις δείχνουν μια απροσδόκητη σταθερότητα από τα τέλη του 2020, όταν εφαρμόστηκαν μέτρα περιορισμού, ενώ στις ΗΠΑ επανέρχεται το γνωστό μοτίβο με αύξηση των επισκέψεων για φαγητό κατά το Σαββατοκύριακο – η συνολική καμπύλη τείνει προς τα προ πανδημίας επίπεδα. Στα στοιχεία από την υπηρεσία Google Mobility αποτυπώνεται η ίδια εικόνα για το σύνολο του λιανεμπορίου. Τον Ιανουάριο τα επίπεδα κινητικότητας προς τα καταστήματα μειώθηκαν και στα μέσα Φεβρουαρίου ενισχύθηκαν, όταν τα αντίστοιχα σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία σημείωσαν πτώση. Κι ενώ πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μέσα στον Μάρτιο στις ΗΠΑ ο αριθμός των επιβατών πρώτη φορά σε ένα χρόνο έφθασε το 1,5 εκατομμύριο. Με ορισμένες πολιτείες να έχουν επιτρέψει τα ταξίδια αναψυχής, παρά τις οδηγίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το αντίθετο, στελέχη αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ περιμένουν ανάκαμψη του εσωτερικού τουρισμού.

Το καλό κλίμα αποτυπώνεται και στις αγγελίες για θέσεις εργασίας, που δημοσιοποιούνται στον σχετικό ιστότοπο Ιndeed. Από τον Ιανουάριο και μετά, οι αριθμοί βελτιώνονται και πέρασαν τα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, ενώ στη Γαλλία και στη Γερμανία παραμένουν κάτω από αυτά. Τέτοια στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς, πάντως, πρέπει να ερμηνεύονται προσεκτικά. Ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Νίκολας Βόλοσκο σημείωσε για παράδειγμα ότι η πτώση της κινητικότητας τους τελευταίους δύο έως τρεις μήνες είχε μικρότερες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, διότι επιχειρήσεις και νοικοκυριά προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες. Τέλος, συνολικά και χάρις στον γρήγορο εμβολιασμό και τα νέα κίνητρα του προγράμματος Μπάιντεν, οι αναλυτές αρχίζουν να διαβλέπουν διεύρυνση του χάσματος ανάπτυξης ΗΠΑ και Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο. Η εκτίμηση της Fed είναι για αύξηση ΑΕΠ 6,5%, όταν οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη διαμορφώνονται στο 3,7%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή