Ο Ερντογάν άλλαξε και το Νο 2 της κεντρικής τράπεζας

Ο Ερντογάν άλλαξε και το Νο 2 της κεντρικής τράπεζας

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος «έσπρωξε» χθες ακόμη χαμηλότερα την τουρκική λίρα με μια ακόμη παρέμβασή του στην κεντρική τράπεζα. Περίπου δέκα ημέρες μετά την αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη και την αντικατάστασή του με οπαδό των χαμηλών επιτοκίων, ο Ταγίπ Ερντογάν απέπεμψε χθες και τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας, Μουράτ Τσετίνκαγια, και τον αντικατέστησε με τον Μουσταφά Ντουμάν, πρώην στέλεχος της Morgan Stanley στη γειτονική χώρα. Η ανησυχία της αγοράς επικεντρώνεται πάντως στο πρόσωπο του νέου διοικητή, Σαχάπ Καβτσιόγλου, καθώς εκτιμάται πως θα είναι πειθήνιο όργανο του Τούρκου προέδρου, ενώ έχει καταστήσει δημοσίως σαφές ότι συμμερίζεται την ανορθόδοξη άποψη του Ταγίπ Ερντογάν πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό. Απαντώντας, άλλωστε, γραπτώς σε ερωτήσεις που του απηύθυνε το Bloomberg, ο νέος κεντρικός τραπεζίτης άφησε εμφανώς ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων και μάλιστα άμεσα μέσα στον Απρίλιο, δηλώνοντας απλώς ότι η αγορά «δεν πρέπει να παίρνει ως δεδομένη τη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο».

Κι ενώ η τουρκική λίρα κατακρημνίζεται, ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνει έκκληση στους Τούρκους πολίτες να στηρίξουν τις τουρκικές τράπεζες καταθέτοντας τον χρυσό και το συνάλλαγμα που κρατούν στα σπίτια τους. Διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε ότι αν εισακουστεί η έκκλησή του θα προκύψει αμοιβαίο όφελος για όλους, καθώς οι μεν πολίτες θα ωφεληθούν από τα επιτόκια που θα λάβουν, οι δε τράπεζες από τις καταθέσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία. Η έκκλησή του αφορά την τακτική που έχουν υιοθετήσει τα τουρκικά νοικοκυριά τα τελευταία χρόνια εν μέσω των αλλεπάλληλων νομισματικών κρίσεων, δηλαδή να κρατούν συνάλλαγμα και χρυσό στο σπίτι. Δεν αναμένεται, πάντως, να τείνουν ευήκοον ους οι Τούρκοι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει τη λεγόμενη δολαριοποίηση της τουρκικής οικονομίας: στην προσπάθειά τους δηλαδή να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, τις μετατρέπουν όλο και περισσότερο σε δολάρια. Το αποτέλεσμα είναι, βέβαια, να επιταχύνουν περαιτέρω την υποχώρηση του νομίσματός τους που έχει οδηγήσει σε ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Την περασμένη εβδομάδα, οι επενδυτές γύρισαν μαζικά την πλάτη στην τουρκική λίρα μετά την καθαίρεση του κεντρικού τραπεζίτη, Νατσί Αγκμπάλ, ορθόδοξου οικονομολόγου που έτεινε να αποκαταστήσει το κύρος της κεντρικής τράπεζας αυξάνοντας το κόστος του δανεισμού για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος και τον πληθωρισμό. Εξαίρεση φαίνεται, πάντως, να αποτελούν ορισμένοι Ιάπωνες επενδυτές που επιμένουν να αγοράζουν το νόμισμα της Τουρκίας κωφεύοντας στις προειδοποιήσεις. Σύμβουλοι επενδύσεων προεξοφλούν περαιτέρω απώλειες για την τουρκική λίρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή