ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κραδασμοί στη Wall Street από την πτώση του «Αρχηγού»

kradasmoi-sti-wall-street-apo-tin-ptosi-toy-archigoy

Ενα άγνωστο μέχρι πριν από λίγες ημέρες hedge fund με την επωνυμία Archegos Capital Management, που ίσως προδίδει τη ματαιοδοξία του ιδρυτή του, αφού δεν είναι παρά η ελληνική λέξη «αρχηγός», εκμεταλλεύθηκε τα χαμηλά επιτόκια της Federal Reserve, επιδόθηκε σε εκτεταμένο δανεισμό, συγκέντρωσε δυσθεώρητα κέρδη με μυστικά στοιχήματα και κατέρρευσε παταγωδώς προκαλώντας χάος στη Wall Street και απώλειες σε τράπεζες, με τους κραδασμούς να γίνονται αισθητοί από τη Ζυρίχη μέχρι το Τόκιο.

Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ του CNN, πρόκειται για μια συνήθη ιστορία που επαναλαμβάνεται και αλλάζουν μόνο τα ονόματα. Η ιστορία του Archegos, που γνώρισε μια διαστημική άνοδο ανάλογη εκείνης της μετοχής της GameStop τον Ιανουάριο, αποτελεί θλιβερή υπενθύμιση των κινδύνων που εγκυμονούν ο ανεξέλεγκτος δανεισμός, τα μυστικά στοιχήματα, τα παράγωγα που διευκολύνουν τα στοιχήματα να παραμένουν κρυφά, αλλά ακόμη και τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που επιτρέπουν τον ανεξέλεγκτο δανεισμό. Η πτώση του «Αρχηγού» άρχισε την Παρασκευή, όταν οι τράπεζες της Wall Street πίεσαν την παράτολμη εταιρεία να «κλείσει» τα στοιχήματά της. Μη διαθέτοντας επαρκή ρευστότητα, το fund προχώρησε σε μαζικές πωλήσεις μετοχών οδηγώντας σε κατάρρευση τις μετοχές κολοσσών των ΜΜΕ, όπως οι ViacomCBS και Discovery, τις οποίες είχε οδηγήσει στα ύψη.

Ηταν τέτοια η έκταση των μαζικών πωλήσεων που ακολούθησε, ώστε η Viacom έχασε τη μισή χρηματιστηριακή αξία της μέσα στην περασμένη εβδομάδα. Και βέβαια, οι μεγάλες τράπεζες υπέστησαν ζημίες δισ. δολαρίων εξαιτίας της μεγάλης έκθεσής τους στο Archegos. Τόσο η ελβετική Credit Suisse όσο και η ιαπωνική Nomura ενέγραψαν ζημίες και είδαν τις μετοχές τους σε ελεύθερη πτώση στην αρχή της εβδομάδας, καθώς έσπευσαν να προειδοποιήσουν για μείωση των εσόδων τους. Το εκπληκτικό στην υπόθεση Archegos είναι ότι πρόκειται για μια εταιρεία ελάχιστη γνωστή, μια εταιρεία για την οποία ελάχιστοι άνθρωποι είχαν ακούσει κάτι μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο. Και όμως, στην εποχή του φθηνού χρήματος, το Archegos είχε τη δυνατότητα να δανείζεται τόσο πολλά χάρη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια, ώστε η κατάρρευσή του να προκαλεί παλιρροϊκά κύματα αρκετά μεγάλα για να κλονίσουν τη Wall Street και να έχουν αντίκτυπο στις αποταμιεύσεις των Αμερικανών για τη συνταξιοδότησή τους. Μιλώντας στο CNN, ο Αρτ Χόγκαν, στρατηγικός αναλυτής της αμερικανικής ένωσης χρηματιστηριακών, χαρακτήρισε «έκκληση για αφύπνιση» την κατάρρευση του fund, αφού «είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που παίρνουμε αυτό το μάθημα για τον δανεισμό».

Το Archegos Capital χρησιμοποιούσε κεφάλαια από δανεισμό για να κάνει στοιχήματα που ανέβαζαν στα ύψη τις μετοχές εταιρειών ΜΜΕ. Πρόκειται για τον υπερβολικό δανεισμό που δεν θα ήταν εφικτός παρά μόνο με τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια της Federal Reserve. Η κλίμακα των στοιχημάτων του Archegos παρέμενε μυστική έως τώρα. Προκειμένου να μην αποκαλύψει τα στοιχήματά του, το Archegos έκανε χρήση ειδικών παραγώγων, γνωστών ως «συμφωνίες ανταλλαγής συνολικής απόδοσης», που ουσιαστικά κρύβουν μέρος των επενδύσεων. Και φυσικά, δεν δημοσιοποίησε στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως όφειλε, πολλές από τις θέσεις του. Οπως σχολίασε ο Τζο Σαλούτζι, διευθυντικό στέλεχος της επενδυτικής Themis Trading, «οποτεδήποτε υπάρχουν στη μέση παράγωγα, δεν ξέρεις μέχρι πού φθάνουν τα πλοκάμια».

Αλλωστε, η κατάρρευση του fund συνεπάγεται οικονομική καταστροφή και για τον ιδρυτή του, τον Μπιλ Χουάνγκ, εξίσου αθόρυβο και άγνωστο όσο και το fund μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo, μέχρι την περασμένη Παρασκευή ο Χουάνγκ είχε προσωπικό πλούτο ύψους 10 δισ. δολαρίων, τον οποίο είχε οικοδομήσει αρκετά αθόρυβα σε μεγάλο βαθμό με τα κρυφά στοιχήματα. Ολος αυτός ο πλούτος εξανεμίστηκε σε λίγες ημέρες. Μιλώντας στο Bloomberg, ο Μάικ Νόβογκατζ, επενδυτής και πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, που δραστηριοποιείται στην αγορά από το 1994, δήλωσε πως δεν έχει ξαναδεί κάτι ανάλογο, «τόσο πλούτο που συγκεντρώθηκε τόσο αθόρυβα και εξαφανίστηκε τόσο γρήγορα, πρέπει να είναι μία από τις χειρότερες περιπτώσεις απώλειας προσωπικού πλούτου στην Ιστορία».