Μεγαλύτερες κατοικίες από τη Minoan Group

Μεγαλύτερες κατοικίες από τη Minoan Group

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή σε λιγότερες, αλλά μεγαλύτερες και πολυτελέστερες κατοικίες πραγματοποιεί η Minoan Group Plc. αναφορικά με τη δρομολογούμενη επένδυση για την κατασκευή του οργανωμένου τουριστικού συγκροτήματος «Ιτανός Γαία» στη Σητεία της Κρήτης. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 270 εκατ. ευρώ, που αφορά την αξιοποίηση έκτασης 25.000 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Μονής Τοπλού, στην περιοχή Κάβο Σίδερο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η οποία είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, «η εταιρεία εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται των προβλεπόμενων αλλαγών στη ζήτηση, ως αποτέλεσμα της διαφοροποίησης των αναγκών των υποψήφιων αγοραστών και της πανδημίας του κορωνοϊού». Ειδικότερα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «πολλές από τις αλλαγές που διαπιστώνουμε στην αγορά αφορούν την πολύ σημαντική άνοδο της ζήτησης για ιδιωτικό χώρο, που φαίνεται να είναι μία από τις κυρίαρχες τάσεις, ιδίως στην κατηγορία των ανώτερων τμημάτων της αγοράς των εξοχικών κατοικιών». Τα παραπάνω μεταφράζονται σε αλλαγές στον σχεδιασμό της επένδυσης, ώστε να ικανοποιηθεί η παραπάνω ζήτηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, έχει προσληφθεί ως σύμβουλος μία από τις τέσσερις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες και συγκεκριμένα το τμήμα αυτής που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στον τουριστικό τομέα, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες βελτιώσεις στο επιχειρηματικό σχέδιο της Minoan. Ηδη, το τελικό αναμορφωμένο σχέδιο οδεύει προς ολοκλήρωση.

Στελέχη της Minoan σημειώνουν ότι το νέο αυτό πλάνο θα ενισχύσει σημαντικά την αξία του έργου και θα προσελκύσει επιπρόσθετο ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με αρκετούς ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θα αναλάβουν να συγχρηματοδοτήσουν και να αναπτύξουν τμήματα της έκτασης των 25.000 στρεμμάτων. Αυτό θα συμβεί είτε μέσω της απευθείας εκχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης τμημάτων της έκτασης είτε μέσω της σύστασης κοινοπρακτικών σχημάτων (joint venture) για την από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση επιμέρους υποδομών, όπως π.χ. το γήπεδο γκολφ ή το ξενοδοχείο, ή ακόμα και μέρος των οικιστικών συγκροτημάτων που προβλέπονται.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τους όρους της πολεοδόμησης που εγκρίθηκε, η κάλυψη του οικοπέδου δεν θα ξεπεράσει το 0,5% της έκτασης, ήτοι 108.000 τ.μ. που θα αφορούν ξενοδοχεία και τουριστικές κατοικίες. Προβλέπεται η ανάπτυξη υποδομών φιλοξενίας συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών και ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Το έργο εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας. Η έκταση έχει μισθωθεί από τη Minoan για περίοδο 40 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 40 έτη. Ιδιοκτήτρια είναι η Μονή Τοπλού.

Η Μinoan προχωρεί επίσης και σε μια σειρά μελετών ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της έκδοσης των τελικών αδειών που απαιτούνται για να ξεκινήσει το έργο, το οποίο χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν πραγματοποιήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός παραχώρησης εκμετάλλευσης. Ως εκ τούτου, μόλις επιλεγούν οι προτιμητέοι εταίροι, ο χρόνος που θα απαιτηθεί μέχρις ότου ξεκινήσουν οι εργασίες θα είναι ο μικρότερος δυνατός. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή