Με σημαντικά κέρδη 9,2% έκλεισε τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο

Με σημαντικά κέρδη 9,2% έκλεισε τον Μάρτιο το Χρηματιστήριο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, ακολουθώντας το γενικότερα επιφυλακτικό κλίμα που κυριάρχησε στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές – με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία συνέχισε για δεύτερη ημέρα να υπεραποδίδει, καθώς και επιλεγμένα blue chips μετά την άνοδο του τελευταίου διαστήματος.

Πάρα τις χθεσινές απώλειες του Γενικού Δείκτη, ωστόσο, το Χρηματιστήριο Αθηνών «νίκησε» την παράδοση που θέλει τον Μάρτιο να αποτελεί έναν δύσκολο μήνα για τις ελληνικές μετοχές (τα τελευταία 22 χρόνια, εμφάνιζε 15 αρνητικά πρόσημα με μέση μηνιαία απόδοση -2,55%) και κατέγραψε τις ισχυρότερες αποδόσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μηνιαία άνοδο της τάξης του 9,17% με σημαντική υπεραπόδοση των τραπεζών, καθώς ο κλαδικός δείκτης σκαρφάλωσε κατά 14,7%.

Σημειώνεται πως τον Φεβρουάριο το Χ.Α. είχε καταγράψει κέρδη της τάξης του 5,73%, μετά τη «βουτιά» κατά 7,36% που είχε σημειώσει τον Ιανουάριο. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα μηνιαία κέρδη ήταν 9,78%, ενώ τον Νοέμβριο –μετά και τις ειδήσεις για τα εμβόλια– ο Γενικός Δείκτης είχε καταγράψει εντυπωσιακό ράλι 29,4%.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 0,98% στις 865,05 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 78,79 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, η περιοχή των 880 με 900 μονάδων ενδέχεται να αποτελέσει βραχυπρόθεσμο ανοδικό όριο για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η Merit Securities επισημαίνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση του Χ.Α. παραμένει ανοδική, τοποθετώντας το σημείο στήριξης στις 850 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,05% στις 2.077,11 μονάδες –με απώλειες άνω του 3% να σημειώνουν Βιοχάλκο και Aegean και άνω του 2% Lamda Development, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ– ενώ στο +0,15% και στις 1.243,33 μονάδες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 2,40% στις 537,05 μονάδες, με την Alpha Bank στο -2,49%, την Eurobank στο -2,05%, την Εθνική Τράπεζα στο -3,43% και την Τράπεζα Πειραιώς να συνεχίζει να ανακάμπτει κλείνοντας στο +4%.

Οι ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις στο κλείσιμο του μήνα δημιουργούν… χώρο για καλές αποδόσεις στο ξεκίνημα του Απριλίου, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας θα ξεκινήσει το β΄ τρίμηνο, και οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να αισιοδοξούν για τις προοπτικές του Χ.Α.

Σε πρόσφατο σημείωμά της για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών, η Amundi υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα story οικονομικής ανάκαμψης καθώς παρά τις αντίξοες συνθήκες συνεχίζει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Οπως επισήμανε, η θετική άποψή της για τα ελληνικά assets ενισχύεται και από την ύπαρξη του σχεδίου «Ηρακλής» για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, ανέφερε, ο νέος προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2021-2027 θα οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση των προοπτικών για τις επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ η χώρα είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό του ΑΕΠ. Παράλληλα, όπως τόνισε η Amundi, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ δείχνει την εμπιστοσύνη των ευρωπαϊκών αρχών και της αγοράς στην πορεία του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και θα περιορίσει τις πιέσεις στην κρατική χρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή