Με διαδικασίες εξπρές θα δοθεί 1 δισ. μέσω της 7ης επιστρεπτέας

Με διαδικασίες εξπρές θα δοθεί 1 δισ. μέσω της 7ης επιστρεπτέας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεφάλαια που θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση να στηρίξει τις επιχειρήσεις λίγο πριν από το άνοιγμα της αγοράς μέσω του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, τα οποία θα εκταμιευτούν με διαδικασίες εξπρές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα εκδοθεί την προσεχή εβδομάδα, ενώ στον νέο κύκλο θα μπορούν να συμμετάσχουν νέοι επαγγελματίες που ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους έως και τα τέλη Ιανουαρίου. 

Ειδικότερα, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 θα δοθεί τον Απρίλιο, ενώ το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως το τέλος Αυγούστου 2021, ενώ το υπόλοιπο 50% θα επιστραφεί σε 60 δόσεις από το 2022.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

• Παρουσιάζουν μείωση τζίρου 20% την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2021 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

• Εχουν ελάχιστο τζίρο 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες).

• Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019.

Ο ανωτέρω όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ισχύουν περιοριστικά μέτρα σήμερα).

• Το μέτρο της επιστρεπτέας διευρύνεται, ώστε να συμπεριληφθούν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους οι νέες επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη εργασιών από τον Δεκέμβριο 2019 έως και τον Ιανουάριο 2021 και οι οποίες έχουν αποκλειστεί σε κάποιον από τους δύο προηγούμενους κύκλους της επιστρεπτέας. Αυτές οι επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες ανεξαρτήτως τζίρου.

• Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ.

• Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις θα είναι κατ’ ελάχιστον 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

• Θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα όρια για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα (οι οποίες αναφέρθηκαν ανωτέρω, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου), 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή