Το ΔΝΤ φοβάται ότι μια κρίση χρέους μπορεί να πλήξει τις αναδυόμενες οικονομίες

Το ΔΝΤ φοβάται ότι μια κρίση χρέους μπορεί να πλήξει τις αναδυόμενες οικονομίες

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κρίση χρέους των αναδυόμενων οικονομιών οδηγεί η άνοδος των αποδόσεων στις ΗΠΑ αλλά και σε ανεπτυγμένες οικονομίες, γεγονός που συνδέεται με τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια κρίση χρέους που θα πλήξει τις αναδυόμενες αγορές, καθώς η παγκόσμια οικονομία βγαίνει από την πανδημία του κορωνοϊού και τα επιτόκια αυξάνονται, απομακρύνοντας κεφάλαια από τις ευάλωτες οικονομίες. Στο πλαίσιο διαδικτυακής της ομιλίας ενόψει των εαρινών διασκέψεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας την ερχόμενη εβδομάδα, η κ. Γκεοργκίεβα επεσήμανε την Τρίτη πως μια περαιτέρω αυστηροποίηση των οικονομικών συνθηκών θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική εκροή κεφαλαίων. Μάλιστα, ενώ μιλούσε, οι αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2020.

Η εκροή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ «θα μπορούσε να δημιουργήσει σημαντικές προκλήσεις, κυρίως σε χώρες μεσαίων εισοδημάτων που έχουν μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης και αυξημένα επίπεδα χρέους», ανέφερε η κ. Γκεοργκίεβα. Η ίδια πρόσθεσε πως η πίεση προς τις αναδυόμενες οικονομίες θα είναι μεγαλύτερη, δεδομένου ότι αρκετές από αυτές βασίζουν την οικονομία τους σε κλάδους που έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία, όπως είναι ο τουρισμός. Ετσι, θα χρειαστούν χρόνο να ανακάμψουν από τις οικονομικές επιπτώσεις που επέφερε η COVID-19. Οι δηλώσεις της γενικής διευθύντρια του ΔΝΤ έρχονται σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που εξέπεμψε σε δηλώσεις του στους Financial Times ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, πως οι προσπάθειες αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας ήταν περιορισμένης έκτασης και πραγματοποιήθηκαν καθυστερημένα. Από την πλευρά της η κ. Γκεοργκίεβα προέτρεψε τα μέλη του ΔΝΤ να ενισχύσουν τις προσπάθειες ώστε να ανακουφίσουν τις χώρες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων από τις οικονομικές πιέσεις. Ανάμεσα σε αυτές τις προσπάθειες περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των διαθεσίμων του Ταμείου κατά περίπου 650 δισ. δολ. με μια νέα κατανομή των ειδικών τραβηχτικών δικαιωμάτων του Ταμείου (SDR). 

Σε γενικές γραμμές, υπολογίζεται πως η παγκόσμια ανάκαμψη θα είναι πιο ισχυρή από τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν το ΔΝΤ και άλλοι φορείς στις αρχές του έτους. Η κ. Γκεοργκίεβα επεσήμανε πως το Ταμείο ήταν έτοιμο να αυξήσει τις προβλέψεις του για ανάπτυξη 5,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος, εν μέρει λόγω και του πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν συνέβαλε στην αύξηση των ποσών που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης παγκοσμίως, από τα 14 τρισ. δολ. στα 16 τρισ. δολ. «Χωρίς αυτά τα συντονισμένα μέτρα, η συρρίκνωση του ΑΕΠ σε παγκόσμιο επίπεδο το προηγούμενο έτος θα ήταν τουλάχιστον τρεις φορές χειρότερη. Απλά, σκεφτείτε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια άλλη Μεγάλη Υφεση», επεσήμανε η κ. Γκεοργκίεβα. Ανεξάρτητα από αυτό, οι πορείες των οικονομιών αποκλίνουν, επεσήμανε.

Πιο συγκεκριμένα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, αυτή των ΗΠΑ και της Κίνας, είναι πιθανόν να ανακάμψουν πιο γρήγορα μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η αντιμετώπιση αυτών των αποκλίσεων θα παραμείνει βασική πρόκληση για την παγκόσμια οικονομία αλλά και για τους διεθνείς οργανισμούς κατά τη φετινή χρονιά, προειδοποίησε. «Αυτό που κάνουμε τώρα θα διαμορφώσει τον κόσμο την περίοδο μετά το πέρασμα της πανδημίας. Οπότε, πρέπει να πράξουμε το σωστό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή