Αυστηρό μήνυμα από Λαγκάρντ προς τις αγορές ομολόγων

Αυστηρό μήνυμα από Λαγκάρντ προς τις αγορές ομολόγων

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ, «προκαλώντας» τους επενδυτές να δοκιμάσουν τις αντοχές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που οδήγησε σε μερική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης μετά το πρόσφατο sell-off. Παράλληλα διεμήνυσε την ανάγκη για άμεση αντιμετώπιση των εμποδίων που έθεσε το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο στην πρόοδο με το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζοντας πως ο συνδυασμός ισχυρής δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης είναι κρίσιμος για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αψήφησε και ουσιαστικά προκάλεσε τους επενδυτές, που το τελευταίο διάστημα πιέζουν τα ομόλογα της περιοχής και ανεβάζουν το κόστος δανεισμού των χωρών για να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα έχει ισχυρά «όπλα» για να «απαντήσει». «Μπορούν να μας δοκιμάσουν όσο θέλουν», δήλωσε η Λαγκάρντ σε τηλεοπτική συνέντευξη στο Bloomberg. «Εχουμε έκτακτα εργαλεία στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή και θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως απαιτείται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω των προσδοκιών για ισχυρή ανάκαμψη στις ΗΠΑ χάρη στα μεγάλα πακέτα τόνωσης στο δημοσιονομικό μέτωπο καθώς και στο μέτωπο των υποδομών.

Η ΕΚΤ αύξησε τον ρυθμό της νομισματικής της στήριξης το τελευταίο διάστημα και με ορίζοντα τριμήνου, για να περιορίσει την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων που απειλεί να υπονομεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης από την πανδημία.

Την τελευταία εβδομάδα οι αγορές υπό το PEPP διαμορφώθηκαν στα 19 δισ. ευρώ, έναντι 21 δισ. ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα, τη στιγμή που ο μέσος όρος των εβδομαδιαίων αγορών της ΕΚΤ πριν προχωρήσει στην αύξηση του ρυθμού τους κινούνταν στα 14 δισ. ευρώ, με τους αναλυτές να επισημαίνουν πως η ΕΚΤ δεν εμφανίζεται και ιδιαιτέρως… γενναιόδωρη και πως θα πρέπει να διατηρήσει ή και να ενισχύσει αυτήν της τη δέσμευση πέραν του β΄ τριμήνου.

Η Λαγκάρντ πρόσθεσε πως στο βραχυπρόθεσμο διάστημα οι κίνδυνοι στην Ευρωζώνη είναι υπαρκτοί λόγω της αβεβαιότητας που συνεχίζεται στην οικονομία, των lockdowns και της πιο αργής πορείας των εμβολιασμών σε σχέση με αυτήν που ανέμενε η ΕΚΤ. Οπως τόνισε, η ΕΚΤ αυτό που πρέπει να κάνει είναι να παράσχει όσο περισσότερη βεβαιότητα γίνεται. Ελπίζει, πρόσθεσε, ότι η νομική πρόκληση που έθεσε η Γερμανία στο Ταμείο Ανάκαμψης θα επιλυθεί γρήγορα και πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα διατεθούν από το β΄ εξάμηνο του έτους έτσι ώστε η Ευρωζώνη να έχει την απαραίτητη δημοσιονομική στήριξη, μαζί με τη «δεδομένη» νομισματική στήριξη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα στοχεύει να προσαρμόζει το πρόγραμμα PEPP όπως κρίνεται αναγκαίο, ανάλογα με τις χρηματοδοτικές συνθήκες, ενώ θα το αξιολογεί σε τακτά χρονικά διαστήματα. «Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, χρησιμοποιούμε τη μέγιστη ευελιξία» με το πρόγραμμα ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, δήλωσε, προσθέτοντας ότι «μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε όλο ή και όχι, ή ενδέχεται να το επεκτείνουμε, ανάλογα με τις συνθήκες». Προς καθησύχαση των αγορών η Λαγκάρντ υπογράμμισε πάντως πως δεν θα μειώσει ξαφνικά τη στήριξή της υπό το PEPP, αλλά θα προειδοποιήσει τους επενδυτές «εγκαίρως» προτού προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση.

Οι «επιθετικές» δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ προσέφεραν κάποια ανακούφιση χθες στην αγορά ομολόγων μετά το sell-off του διήμερου που προηγήθηκε, με τις αποδόσεις στους 10ετείς τίτλους των χωρών του «πυρήνα» καθώς και της περιφέρειας να υποχωρούν κατά 3%-4%, ενώ τα ελληνικά ομόλογα υπεραπέδωσαν, με την απόδοση στο 10ετές να υποχωρεί κατά 5,8% και στο 0,85%. Η σημαντική αποκλιμάκωση των κρατικών τίτλων της περιοχής, σύμφωνα με αναλυτές, πιθανώς να εμποδίστηκε από την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην περιοχή εκτοξεύθηκε στο 1,3% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, από 0,9% τον Φεβρουάριο, κυρίως λόγω της ανάκαμψης των τιμών της ενέργειας. Η ING και η Capital Economics εκτιμούν ότι στο β΄ εξάμηνο του έτους ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από το 2% (και τον στόχο της ΕΚΤ), ωστόσο θα οφείλεται κυρίως σε προσωρινούς παράγοντες οι οποίοι θα υποχωρήσουν το 2022.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή