Μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή για το 2020 από τον ΟΠΑΠ

Μέρισμα 0,45 ευρώ ανά μετοχή για το 2020 από τον ΟΠΑΠ

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) ύψους 1,1 δισ. ευρώ εμφάνισε το 2020 ο ΟΠΑΠ, μέγεθος που είναι μειωμένο κατά 30,3%, σε ετήσια βάση, εξαιτίας των «απαγορευτικών» καθώς και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Κατά τη χρήση του 2020, έναντι της αντίστοιχης του 2019, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, το μεικτό κέρδος από παιχνίδια διαμορφώθηκε στα 421 εκατ. ευρώ έναντι 622 εκατ. ευρώ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 260,3 εκατ., από 412,6 εκατ. το 2019. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια, μειώθηκαν κατά 32,4% και είναι ενισχυμένα από τη συνεισφορά της Kaizen Gaming ύψους 28 εκατ. ευρώ, με την πλήρη ενοποίησή της να ξεκινάει από τον Δεκέμβριο του 2020.

Κατά την περασμένη χρήση τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 205,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1,5%, έναντι 202,4 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα κονδύλια και στα δύο έτη, μειώθηκαν κατά 51,4% σε ετήσια βάση.

Σε επίπεδο δ΄ τριμήνου 2020, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών μειώθηκαν κατά 48,3%, στα 231 εκατ., έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019 λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων. Παράλληλα, οι διαδικτυακές δραστηριότητες σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη, ενισχυμένες περαιτέρω από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming τον Δεκέμβριο του 2020. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, το μεικτό κέρδος μειώθηκε κατά 49,9% και ανήλθε στα 83 εκατ. έναντι 165,6 εκατ. το δ΄ τρίμηνο του 2019 λόγω της μείωσης των εσόδων και της αυξημένης εισφοράς επί του GGR της «Ελληνικά Λαχεία», ώστε να πληροί το ελάχιστο συμβατικό όριο των 50 εκατ. ευρώ.

Τα Ebitda κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 διαμορφώθηκαν στα 52,7 εκατ. ευρώ έναντι 107,6 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, ενισχυμένα από την πλήρη ενοποίηση των ελληνικών και κυπριακών δραστηριοτήτων της Kaizen Gaming καθώς και από την αναγνώριση εσόδου ύψους 42,5 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 132 εκατ. ευρώ έναντι 61,8 εκατ. το δ΄ τρίμηνο 2019, ενώ σε επαναλαμβανόμενη βάση μειώθηκαν κατά 74,3%. Εχουν επηρεαστεί θετικά από την αναγνώριση στο δ΄ τρίμηνο εσόδου ύψους 142,7 εκατ. ευρώ που προέκυψε από την επανεκτίμηση της αξίας του ποσοστού συμμετοχής 36,75% στις ελληνικές και κυπριακές δραστηριότητες της Kaizen Gaming.

Η εισηγμένη εμφανίζει ισχυρή ταμειακή θέση με καθαρό δανεισμό στα 529,4 εκατ. ευρώ, με τον δείκτη «καθαρός δανεισμός προς Ebitda» να ανέρχεται στο 2.0x (2.3x συμπεριλαμβανομένων των μισθώσεων). Ο ΟΠΑΠ προτείνει τη διανομή μεικτού μερίσματος ύψους 0,45 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση 2020, ενώ ως ημερομηνία αποκοπής έχει οριστεί η 13η Ιουλίου 2021.

«Παρότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν ένα ακόμη τρίμηνο κατά το οποίο οι δραστηριότητές μας επηρεάστηκαν σημαντικά από τον κορωνοϊό λόγω του κλεισίματος των καταστημάτων και των περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο ΟΠΑΠ επέδειξε για μια ακόμη φορά σημαντική ετοιμότητα, σε επιχειρησιακό και οικονομικό επίπεδο, ώστε να μετριάσει τον σχετικό αντίκτυπο, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιό του.

»Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανάπτυξη των διαδικτυακών δραστηριοτήτων μας συνεισέφερε σημαντικά στα συνολικά έσοδα της εταιρείας, καθώς τόσο τα έσοδα από διαδικτυακά παίγνια όσο και η βάση των πελατών μας ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ταυτόχρονα, ολοκληρώθηκε η επένδυσή μας στην Kaizen Gaming, που διαθέτει το κορυφαίο brand Stoiximan, ενισχύθηκε περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο των παιχνιδιών μας και προσφέρθηκε αποτελεσματική στήριξη στους συνεργάτες του δικτύου μας.

»Κοιτώντας προς το μέλλον και έχοντας διασφαλίσει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση και τα ταμειακά διαθέσιμά μας, συνεχίζουμε –παρά τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν– να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη επιτύχει», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Jan Karas.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή