Με απώλειες-ρεκόρ η πρεμιέρα της μετοχής Deliveroo στο Σίτι

Με απώλειες-ρεκόρ η πρεμιέρα της μετοχής Deliveroo στο Σίτι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απώλειες κοντά στο 31% έκανε πρεμιέρα η μετοχή της βρετανικής νεοφυούς εταιρείας Deliveroo, με τους επενδυτές να «εγκαταλείπουν» τη δημοφιλή εφαρμογή παραγγελίας φαγητού, στον απόηχο των επικρίσεων που έχει δεχθεί για τις συνθήκες εργασίας αλλά και για την εταιρική της διακυβέρνηση. Σύμφωνα με το Bloomberg, ήδη από τα πρώτα λεπτά οι μετοχές της Deliveroo Holdings, που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, σημείωσαν πτώση 31%, σηματοδοτώντας τη χειρότερη πτώση που έχει καταγράψει εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο την τελευταία δεκαετία κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της. Eνώ η άντληση περίπου 2,1 δισ. δολ. από το IPO της εταιρείας θα αποτελούσε θρίαμβο για το Λονδίνο, ιδίως σε μια περίοδο μετά το Brexit που το Σιτι προσπαθεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, εντούτοις, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η μετοχή της βρετανικής εταιρείας διαπραγματευόταν στις 12 το μεσημέρι χθες στις 288 πένες ενώ η τιμή εισαγωγής της μετοχής είχε διαμορφωθεί στις 390 πένες. Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου ειδήσεων, είναι η πρώτη από τις πέντε IPO του Λονδίνου που δεν αποτιμήθηκε σύμφωνα με τον υψηλότερο στόχο που έχει θέσει η εταιρεία. Ορισμένοι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών, στους οποίους περιλαμβάνεται και η Legal & General Investment, δήλωσαν ότι δεν θα αγοράσουν τη μετοχή της εταιρείας επειδή ο τρόπος που μεταχειρίζεται τους διανομείς της δεν ευθυγραμμίζεται με τις υπεύθυνες επενδυτικές πρακτικές. Σύμφωνα με την επενδυτική L&G, «οι πρώτοι μήνες του 2021 έχουν φέρει μία αλλαγή και έχουν στρέψει την προσοχή μας στον τρόπο ρύθμισης της βιομηχανίας, καθώς διακρίνουμε έντονα πως οι χώρες και οι κυβερνήσεις αναθεωρούν τον τρόπο λειτουργίας των gig economy». Η επενδυτική εταιρεία εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τη διπλή μετοχική δομή της Deliveroo, η οποία παρέχει την κρίσιμη ψήφο στον ιδρυτή της. 

Την περασμένη Πέμπτη, 27 επενδυτές έθεσαν στο τραπέζι των συζητήσεων θέματα όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων, στο πλαίσιο συνάντησης που διοργάνωσε το ShareAction, ένα γκρουπ που ασχολείται με επενδυτικά θέματα. Το ζήτημα τέθηκε ύστερα από έρευνα στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες διανομείς της Deliveroo, με πολλούς να ομολογούν ότι οι ωρομίσθιες αποδοχές τους υπολείπονται του κατώτατου μισθού.

Εν τω μεταξύ, η διάθεση των μετοχών της εταιρείας πραγματοποιήθηκε σε μια εποχή κατά την οποία οι θεσμικοί επενδυτές έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες που ευνοήθηκαν την περίοδο του lockdown. Eνδεικτικά, η εταιρεία Doordash καταγράφει αυτόν τον μήνα απώλειες 23% ενώ πτώση σημειώνουν οι μετοχές και ανταγωνιστών όπως η Just East Takeaway.com καθώς και η Delivery Hero.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η Deliveroo και οι επενδυτές της πούλησαν 384,6 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή προσφοράς, που ισοδυναμεί με ποσοστό 21%. Η εταιρεία συγκέντρωσε 1 δισ. στερλίνες, ενώ οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένων της Amazon.com και του διευθύνοντος συμβούλου Will Shu, πούλησαν τις υπόλοιπες μετοχές, αξίας 500 εκατ. στερλινών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη IPO στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά αυτή της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου THG Plc, ύψους 1,88 δισ. στερλινών, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η εταιρεία Deliveroo ιδρύθηκε από πρώην επενδυτικό τραπεζίτη στο Λονδίνο το 2013 και στοχεύει, με το IPO, να αγγίξει σε κεφαλαιοποίηση τα 8,8 δισ. στερλίνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή