Με άνοδο και ικανοποιητικό τζίρο μπήκε ο Απρίλιος στο Χ.Α.

Με άνοδο και ικανοποιητικό τζίρο μπήκε ο Απρίλιος στο Χ.Α.

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστροφή στην άνοδο για το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, μετά το μικρό διάλειμμα κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ολοκληρώνοντας στα θετικά μία ακόμη εβδομάδα. Σημειώνεται πως σήμερα, καθώς και την προσεχή Δευτέρα, το Χ.Α. θα παραμείνει κλειστό λόγω της αργίας του Πάσχα των καθολικών. Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε τον μήνα με τον καλύτερο τρόπο και επέστρεψε με αρκετή άνεση πάνω από τις 875 μονάδες, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι μία μικρή διόρθωση στα τέλη του Μαρτίου δημιουργεί «χώρο» για αύξηση των τοποθετήσεων στις αρχές του Απριλίου. Ο τζίρος, αν και ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες ενόψει των αργιών, ωστόσο κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές έδωσαν ισχυρό στήριγμα στην αγορά, μετά και την αναβάθμιση-έκπληξη από τη Moody’s, η οποία «ανέβασε» σε θετικές από σταθερές τις προοπτικές του κλάδου, με αρκετά blue chips να συμμετέχουν επίσης στην άνοδο.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,18% στις 875,22 μονάδες και κοντά στα υψηλά ημέρας, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 61,25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη Merit Securities, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με το σημείο στήριξης να τοποθετείται στις 850 μονάδες και τα σημεία αντίστασης να εντοπίζονται στις 880 και 900 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 1,42% στις 2.106,65 μονάδες, ενώ στο +0,94% και στις 1.254,96 μονάδες έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, o ΟΠΑΠ σημείωσε τις υψηλότερες αποδόσεις (+3,47%), ενώ κέρδη άνω του 2% κατέγραψαν οι Fourlis, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,02% στις 553,26 μονάδες, με την έντονη μεταβλητότητα στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να κυριαρχεί, η οποία βρέθηκε από το +9,4% στο -10,7% ενώ έκλεισε στο -1,51%. Η Alpha Bank σημείωσε άνοδο 5,69%, η Eurobank 3,45% και η Εθνική 0,40%.
Εντός συνόρων επιχειρείται ένα πρώτο άνοιγμα της αγοράς με συγκεκριμένους περιορισμούς και φυσικά υπό επιτήρηση, σημειώνει η Depolas Investment Services. Συνολικά ωστόσο, όπως προσθέτει, οι θετικές προοπτικές από το άνοιγμα των οικονομιών συντηρούν το ανοδικό προφίλ των μετοχικών δεικτών. «Βραχυπρόθεσμα συνιστούμε προσοχή καθώς δεν μπορούν να αποκλειστούν διορθώσεις τιμών», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.
Από την πλευρά της, η «Κύκλος Χρηματιστηριακή» σχολιάζει πως ο «γεμάτος» φετινός Μάρτιος επέτρεψε την καταγραφή υψηλών θετικών επιδόσεων για τον Γενικό Δείκτη και ακόμη μεγαλύτερων για τις τράπεζες, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στο +7% για το πρώτο τρίμηνο του έτους και εκτρέφοντας αισιόδοξες προσδοκίες για τη συνέχεια, με προαπαιτούμενο να τιθασευτεί η υγειονομική κρίση. 

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την Deutsche Bank, το πρώτο τρίμηνο ήταν θετικό για τις μετοχές, με μόνο τον πορτογαλικό δείκτη να κλείνει στα αρνητικά, με απώλειες 4,1%. Στην κορυφή των αποδόσεων το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου βρέθηκε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB με κέρδη 11,3% και ακολούθησαν ο γερμανικός DAX με κέρδη 9,4%, ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. με άνοδο 7%, ο ιαπωνικός Nikkei που ισχυροποιήθηκε 6,9%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 στο +6,7%, ο S&P 500 στο +6,2% και ο βρετανικός FTSE 100 στο +5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή