Ανησυχίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης το φετινό καλοκαίρι

Ανησυχίες για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης το φετινό καλοκαίρι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας μέσω της Πελοποννήσου είναι από χθες γεγονός, τουλάχιστον όσον αφορά το τεχνικό σκέλος. 

Με κοινή ανακοίνωσή τους ο ΑΔΜΗΕ και ο όμιλος Prysmian (ανάδοχος του έργου) γνωστοποίησαν χθες την επιτυχή ολοκλήρωση της υποβρύχιας διασύνδεσης, έργο που καταρρίπτει πολλά ρεκόρ λόγω του μήκους και του βάθους της διασύνδεσης, καθώς και της καινοτόμου τεχνολογίας που αξιοποιήθηκε για την κατασκευή του καλωδίου εναλλασσόμενου ρεύματος.  

Η σύνδεση ωστόσο της Κρήτης με το ηλεκτρικό σύστημα της ηπειρωτικής χώρας, που ήταν και το μεγάλο ζητούμενο εδώ και δεκαετίες για την ασφαλή τροφοδότηση με ρεύμα του μεγαλύτερου νησιού της χώρας, για ένα ακαθόριστο επί του παρόντος διάστημα, αντί να επιλύσει, θα προσθέσει επισφάλειες, κι αυτό γιατί θα συνδεθεί με το κορεσμένο σύστημα της Πελοποννήσου. 

Παράλληλα, αυξημένες είναι οι πιθανότητες η διασύνδεση να μείνει αναξιοποίητη το φετινό καλοκαίρι, καθώς οι αρμόδιες Αρχές (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ) αναζητούν το μοντέλο με το οποίο η αγορά της Κρήτης θα ενταχθεί στο target model, δεδομένου ότι έχει διασυνδεθεί σε ένα ποσοστό 30%, που καλύπτει η δυναμικότητα της διασύνδεσης με την Πελοπόννησο, και όχι στο 100%, κάτι που θα γίνει με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική. 

Υβριδικό μοντέλο

Η ΡΑΕ σε συνεργασία με τους δύο Διαχειριστές έχουν καταλήξει σε ένα υβριδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο η Κρήτη, ως ενιαίο σύστημα που θα διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ μέχρι τη μεταβίβαση των παγίων στον ΑΔΜΗΕ, θα αγοράζει από το target model την ενέργεια που θα μεταφέρει το «μικρό» καλώδιο. Η παραγωγή των μονάδων της Κρήτης θα εμφανίζεται στο σύστημα ως «εικονικό» φορτίο το οποίο θα εκπροσωπεί ο ΑΔΜΗΕ. Το μοντέλο αυτό έχει σταλεί από τη ΡΑΕ προς έγκριση στην DGComp.

Οσον αφορά το πρώτο ζήτημα, είναι γνωστά τα προβλήματα κορεσμού του συστήματος της Πελοποννήσου λόγω της μη ολοκλήρωσης της γραμμής των 400 KV για τη διασύνδεσή της με την Αττική. Το έργο έχει «παγώσει» εδώ και μήνες –ενώ βρισκόταν στο στάδιο ολοκλήρωσης– έπειτα από δικαστική προσφυγή της Μονής Καλαβρύτων. Ο ΑΔΜΗΕ μόλις πρόσφατα αποφάσισε να αναζητήσει εναλλακτική όδευση προκειμένου να μην χαθεί περισσότερος χρόνος σε περίπτωση δικαστικής δικαίωσης της Μονής Καλαβρύτων. Οσο το έργο αυτό παραμένει σε «ομηρία», το σύστημα της Πελοποννήσου θα εξακολουθεί να είναι ευάλωτο, συμπαρασύροντας σε περίπτωση βλάβης του συστήματος Αττικής, όπως έγινε με το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, και το σύστημα της Κρήτης. 

Τις επιπλέον προκλήσεις που φέρνει η διασύνδεση της Κρήτης για το σύστημα της Πελοποννήσου έχει επισημάνει και ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ, καθώς επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα κυκλώματα των 150 KV. Oι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία της νέας διασύνδεσης το φετινό καλοκαίρι, γι’ αυτό και η ΡΑΕ έχει εγκρίνει αίτημα του ΔΕΔΔΗΕ για πρόσθετη ισχύ από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ισχύος 58 MW για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. Ασαφής ως προς τον ακριβή χρόνο λειτουργίας της διασύνδεσης είναι πάντως και η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ.  

«Η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αναμένεται να λειτουργήσει τους επόμενους μήνες, αίροντας για πρώτη φορά την “ενεργειακή απομόνωση” του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού, με την εξασφάλιση αξιόπιστης και φθηνής ηλεκτροδότησης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τόσο ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, όσο και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος έργων της Prysmian, Hakan Ozmen, με δηλώσεις τους χθες επικέντρωσαν στα καινοτόμα τεχνικά χαρακτηριστικά της διασύνδεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή