Αλλεπάλληλα… ραντεβού με τον ΕΦΚΑ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες

Αλλεπάλληλα… ραντεβού με τον ΕΦΚΑ έχουν εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιές και νέες ασφαλιστικές εισφορές καλούνται να εξυπηρετήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, ακόμη κι αν ανήκουν στις ομάδες των πληττόμενων που παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα. 

Η αρχή γίνεται στις 6 Απριλίου, όταν λήγει η ημερομηνία καταβολής των τρεχουσών εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς. Πρόκειται για τις εισφορές Φεβρουαρίου, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρουσίασε εξαιρετικά μειωμένους ή ακόμα και μηδενικούς τζίρους. Τα… ραντεβού των επαγγελματιών με τον ΕΦΚΑ θα είναι συνεχή, καθώς σειρά παίρνουν όσοι έχουν παράλληλη απασχόληση, ενώ εντός του καλοκαιριού πάνω από 800.000 μη μισθωτοί θα πρέπει να πληρώσουν, σε 5 μηνιαίες δόσεις, τα ποσά που έβγαλε η εκκαθάριση για το 2019.  

Οι τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 6 Απριλίου. Πρόκειται για τα δεύτερα ειδοποιητήρια του 2021, που έχουν εκδοθεί με βάση τις δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλουν οι ασφαλισμένοι για την υπαγωγή τους σε ασφαλιστική κατηγορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειοψηφία εντάχθηκε στην πρώτη και ελάχιστη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι που δεν υπέβαλαν αίτηση – δήλωση παραμένουν, για το έτος 2021, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το 2020. 

Με σημαντική καθυστέρηση, ξεκινάει στο τέλος του Απριλίου η πληρωμή εισφορών του 2020 για όσους έχουν παράλληλη απασχόληση. Πρόκειται για επαγγελματίες με παράλληλη μισθωτή δραστηριότητα, ή για μισθωτούς που παράλληλα έχουν «μπλοκάκι», των οποίων οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί από το 2020. Βάσει της πρόσφατης υπουργικής απόφασης, όσοι μισθωτοί βρεθούν με χρεωστικά υπόλοιπα για το μπλοκάκι τους –κυρίως όσοι απασχολούνταν το 2020 με χαμηλούς μισθούς, κάτω των 900 ευρώ– θα πρέπει να αποπληρώσουν το χρέος του προηγούμενου έτους σε 6 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου. Ενα μήνα μετά, θα ολοκληρωθεί και η εκκαθάριση των πρώτων μηνών του τρέχοντος έτους. Ετσι, τα πρώτα ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές του Ιανουαρίου 2021 θα πρέπει να εξοφληθούν στις 31 Μαΐου. Ακολούθως, έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να πληρωθούν τα ασφάλιστρα του Φεβρουαρίου 2021 κ.ο.κ.  

Υπενθυμίζεται πως για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη. Ετσι, εκτιμάται ότι δεν θα είναι πολλοί όσοι θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον εισφορές για την παράλληλη απασχόλησή τους, θα είναι όμως αυτοί που έχουν χαμηλό μεικτό μισθό (κάτω των 930 ευρώ).

Και οι επιβαρύνσεις δεν τελειώνουν εδώ. Στο τέλος Ιουνίου ξεκινάει η σταδιακή αποπληρωμή των οφειλών από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019. Η πληρωμή αφορά πάνω από 800.000 ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ μη μισθωτούς και η επιβάρυνση εκτιμάται ότι θα έρθει σε μια περίοδο που ακόμη και όλες οι δραστηριότητες να έχουν εκκινήσει, οι επαγγελματίες δεν θα έχουν προλάβει να αναπληρώσουν τους χαμένους τζίρους. 

Να σημειωθεί, πάντως, ότι για έναν ακόμη μήνα παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων και εργοδοτών στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορωνοϊού. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ με νέα προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών, απαιτητών έως 31 Μαρτίου. Στην πράξη, η προθεσμία καταβολής των μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά ένα μήνα. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή