Σε κέντρο ψηφιακής τραπεζικής αναδεικνύεται η Λιθουανία

Σε κέντρο ψηφιακής τραπεζικής αναδεικνύεται η Λιθουανία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο κόμβο χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας αναδεικνύεται η Λιθουανία, η οποία εκτιμά πως η εξέλιξη του κλάδου τον οδηγεί μακριά από τις παραδοσιακές τράπεζες και προς τη διεξαγωγή ολοένα και περισσότερων συναλλαγών μέσω ψηφιακών εταιρειών εξυπηρέτησης και ηλεκτρονικών πληρωμών. Η μεγάλη ανατροπή για τη χώρα της Βαλτικής ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, προσφέροντας γρήγορες και απλές διαδικασίες σε όσους ομίλους και εταιρείες ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο με την ταχεία έκδοση συναφών αδειών – και οι άδειες αυτές παρέχονται σε κάθε ενδιαφερόμενο στα αγγλικά και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εν τω μεταξύ, αξίζει να αναφερθεί ότι δεσπόζουσα θέση στον κλάδο στη Λιθουανία έχουν οι σκανδιναβικοί όμιλοι SEB Bankas και Swedbank. Σήμερα, η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη θέση σε διεθνές επίπεδο με κριτήριο τα οικοσυστήματα τεχνολογίας στην παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Νέες τάσεις

Ο απερχόμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας, Βίτας Βασιλιάουσκας, ανέφερε πως οι ψηφιακές συναλλαγές κερδίζουν συνεχώς έδαφος και πέρυσι το μερίδιό της επί της συνολικής αγοράς διευρύνθηκε. Ωστόσο, δεν παύει να αναγνωρίζει τους κινδύνους για ξέπλυμα χρήματος που ελλοχεύουν στην ψηφιακή διεκπεραίωση συναλλαγών, ειδικά μετά τα μείζονα σκάνδαλα στις γειτονικές Εσθονία και Λετονία, που συνδέονται με τη ροή «μαύρου χρήματος» από την πρώην Σοβιετική Ενωση.

«Το οικοσύστημα της χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας είναι εδώ και ευημερεί, πράγμα το οποίο σημαίνει πως μπορούμε να περιμένουμε κάποιες αλλαγές στο πεδίο του ανταγωνισμού όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες», δήλωσε ο κ. Βασιλιάουσκας, ο οποίος επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Χρειαζόμαστε επιπλέον χρόνο για μεγαλύτερες αλλαγές, επειδή οι τεχνολογίες στις τραπεζικές υπηρεσίες απαιτούν ενίσχυση συνολικώς, ενώ και η εποπτεία τους συνιστά θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει. Αλλά ειδικότερα στον τομέα των πληρωμών, από χρόνο σε χρόνο βλέπουμε πως σταδιακά περιορίζεται ο ρόλος των συμβατικών τραπεζικών ομίλων, ενώ ενδυναμώνεται εκείνος των διαδικτυακών εταιρειών παροχής υπηρεσιών». Σε ένα βαθμό, το ενδιαφέρον για τις ψηφιακές υπηρεσίες τροφοδοτήθηκε από την ίδια την πανδημία, οδηγώντας πάμπολλους ανθρώπους στο Διαδίκτυο για ποικίλες δραστηριότητες από την πληρωμή λογαριασμών μέχρι τα ψώνια και την αγορά υπηρεσιών. Αυτή η τάση συνέδραμε και τον κλάδο διαχείρισης συστημάτων εφοδιαστικής αλυσίδας στη Λιθουανία και εν συνόλω την οικονομία, εφόσον δεν σχετίζεται μόνον με καταναλωτικές επιλογές αλλά και επιλογές εταιρειών, όπως η Revolut, η εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που μετεγκαταστάθηκε εκεί μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Το μερίδιο των συναλλαγών που διαχειρίζονται οι εταιρείες ψηφιακών τραπεζικών υπηρεσιών αυξήθηκε στο 27% πέρυσι από το 11% του 2019, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα. Αυτό υπερδιπλασίασε τον συνολικό όγκο πράξεων για τις ψηφιακές τράπεζες στα 51 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρει το Bloomberg. Η δε χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών εκτινάχθηκε κατά 32% στη διάρκεια της πανδημίας και αντιστοιχούσε στο 64% των συνολικών συναλλαγών πληρωμής. Η Τράπεζα της Λιθουανίας, η οποία παρέχει τις υπηρεσίες αδειοδότησης για ψηφιακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στα αγγλικά, έχει ήδη καταχωρίσει στα μητρώα της από πέρυσι 132 εταιρείες ηλεκτρονικών πληρωμών και το 2021 αναμένει να προσθέσει και άλλες, και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού στην Ε.Ε. – πάντως, πρωτοπόρες στην αγορά ψηφιακής τραπεζικής παραμένουν οι ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή