Ποσοστό στην Πειραιώς κοντά στο 33%, ο στόχος του ΤΧΣ

Ποσοστό στην Πειραιώς κοντά στο 33%, ο στόχος του ΤΧΣ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό λίγο κάτω αλλά κοντά στην καταστατική μειοψηφία του 33,3% θέλει να διατηρήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή τοποθέτηση στη Βουλή του προέδρου του γενικού συμβουλίου του Ταμείου, Ανδρέα Βερύκιου, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα εξήγησε ότι «στόχος του ταμείου είναι το ποσοστό του να πέσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία, αλλά να πλησιάσει το 33%. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΧΣ, «το ένα τρίτο του μετοχικού κεφαλαίου, δηλαδή οριακά κάτω από την καταστατική μειοψηφία, είναι το ανώτερο ποσοστό που προτίθεται να επενδύσει, στον βαθμό που η πολιτική του Ταμείου δεν είναι να συνδιοικήσει την τράπεζα». Ο στόχος αυτός θα πρέπει να εξυπηρετηθεί παράλληλα με την επιδίωξη του Ταμείου να επωφεληθεί και από την αναμενόμενη ανάκαμψη της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και υπό την έννοια αυτή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση από μέρους του γενικού συμβουλίου το ποσοστό του ΤΧΣ να πέσει πολύ κάτω από το 33%». Η θέση αυτή είναι διαφοροποιημένη από εκείνη που είχε διατυπώσει αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος στην «Κ», λέγοντας πως η συμμετοχή του ΤΧΣ θα μπορούσε να πέσει ακόμη και κάτω από 20% εάν κατά τη διαδικασία του book building προκύψει στρατηγικός επενδυτής (anchor investor).

Την προοπτική το ποσοστό του Ταμείου να υποχωρήσει κάτω από την καταστατική μειοψηφία υποστήριξε χθες στη Βουλή και ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Χαντζηνικολάου, ο οποίος διευκρίνισε παράλληλα ότι έχει εμπιστοσύνη στο γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ και στους συμβούλους του ότι «θα βρουν τη χρυσή τομή και την ισορροπία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την τήρηση του δημόσιου συμφέροντος». Το θέμα έχει να κάνει με το μέγεθος της ζημίας που είναι διατεθειμένο να υποστεί το ταμείο, συρρικνώνοντας το ποσοστό του αρκετά κάτω από το 33% και κυρίως με το κατά πόσον θα απεμπολήσει το δικαίωμα να ανακτήσει μέρος της ζημίας από τη μελλοντική υπεραξία που θα δημιουργηθεί μέσω της εξυγίανσης της τράπεζας.

Από την πλευρά της ΤτΕ, ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε θετική «την απόφαση περιορισμού του ποσοστού του ΤΧΣ σε μειοψηφικό ποσοστό, καθώς μόνο με αυτή τη συνθήκη εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί η στήριξη της τράπεζας με ιδιωτικά κεφάλαια σε διατηρήσιμη βάση». Οπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, «η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί την αφετηρία μιας διαδικασίας αποκατάστασης της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», ώστε να δημιουργηθούν, όπως είπε, «οι απαραίτητες προϋποθέσεις ανάκαμψης σε διατηρήσιμη βάση».

Η συζήτηση που διεξήχθη χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα το μέλλον του τραπεζικού συστήματος και με αιχμή τις εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς, είχε έντονη πολιτική αντιπαράθεση, καθώς κατά την 4ωρη συνεδρίαση κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα πυρά τους για το κατά πόσον οι διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών κατά τη διάρκεια της τελευταίας 10ετίας έγιναν με όρους που διασφάλισαν το δημόσιο συμφέρον. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία απαξίωσε όπως είπε τις προηγούμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις του 2013 και 2014 και οδήγησε σε αυτή του 2015. Εδικά για την Τράπεζα Πειραιώς η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με discount 99%, επιφέροντας τεράστιο κόστος για τους επενδυτές και τους φορολογουμένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή